18.06.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
MOLÍ D'ESPÍGOL DE TORNABOUS
El secret dels Ilergets
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

MOLÍ D'ESPÍGOL

La capital dels Ilergets

La capital dels Ilergets

Gemma Peris -
26.08.23 -

Les antigues pedres emeten un murmuri suau, portant a la vida els secrets d'una època ja desapareguda. La ciutat ibèrica del Molí d'Espígol de Tornabous, situada sobre una suau elevació a la plana urgellenca, és una finestra al passat on el temps s'entrellaça amb les vides dels antics habitants dels ilergets. Gràcies als esforços conjunts de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l'Ajuntament de Tornabous, aquesta ciutat perduda segueix pervivint.

Visita al Molí d'Espígol de Tornabous

atanagrum

molí d'espígol

El Molí d'Espígol és un portal cap a l'antiga cultura ibèrica dels ilergets. La seva grandària no passa desapercebuda, ja que ocupa aproximadament una hectàrea de terra i esdevé el jaciment més gran de la Catalunya occidental. Es diu que les seves antigues muralles amaguen històries antigues i llegendes perdudes. De fet, hi ha algunes teories que suggereixen que aquesta ciutat podria ser la mítica ‘Atanagrum’, antiga capital de la tribu dels ilergets. Les restes arqueològiques són testimoni de la vida quotidiana d'una comunitat pròspera i activa. Carrers, places, cases de diferents tipus, estructures per al control de l'aigua i fins i tot un barri manufacturer i un camp de sitges, son alguns dels elements que donen vida als la ciutat.

L'Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha renovat el centre d'acollida de visitants amb nous continguts interpretatius i un audiovisual titulat "Atanagrum", on la història de la ciutat cobra vida. Les recreacions visuals de la ciutat en el seu apogeu transporten els visitants a una època on les activitats comercials, agrícoles i polítiques dominaven la vida quotidiana dels habitants.

Centre d'interpretació del Molí d'Espígol

Els Ilergets


L’origen de la tribu dels ilergets es remunta al segle VI aC, aquesta comunitat ha estat immortalitzada en les pàgines dels llibres d'història grecs i romans. Les seves proeses en les grans guerres de l'antiguitat han captivat la imaginació dels historiadors i del públic en general. La seva implicació en la Segona Guerra Púnica, que va enfrontar Roma i Cartago pel domini del Mediterrani, ha deixat una petja inesborrable en els annals de la història.

 

Visita guiada al Molí d'Espígol de Tornabous

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

10 RACONS DE L'OEST QUE NO ET POTS PERDRE
Et proposem que tu també els descobreixis
EL SALT DEL DURAN
Font d'energia de l'antiga paperera La Forestal d'Urgell
ELS ARTISTES VAN AMB TRACTOR
Els trossos com mai els has vist
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu