19.05.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
ELS PREMIS AMB NOM DE DONA
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

AP! LLEIDA

Generant una xarxa de dones emprenedores a les terres de Lleida

Generant una xarxa de dones emprenedores a les terres de Lleida

Esther Peiró i Gemma Peris -
21.10.21 -

Warning: Undefined variable $post in /home/loest.cat/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 2

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/loest.cat/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 2

Warning: Undefined variable $post in /home/loest.cat/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 4

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/loest.cat/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 4

Avui divendres, dia 22 d'octubre, se celebra la catorzena edició dels Premis Ap! Lleida, un certamen que pretén, entre altres coses, reconèixer i fer visible el talent femení de les terres de Lleida en l'àmbit professional.

Ap! Lleida, l'associació que promou i organitza aquests premis, es va fundar l'any 2005 amb l'objectiu que fos punt de trobada entre dones empresàries, directives, professionals i emprenedores; un lloc on compartissin inquietuds i en què es generessin sinergies; en definitiva, un espai creat amb la voluntat de fer xarxa. I això és el que fan!

Sobre l'associació, en general, però també sobre els Premis Ap!, n'hem volgut parlar amb la presidenta de l'entitat, la Laia Rogel que és, a més, CEO i directora de màrqueting de LaPometa. Agència creativa.

ap! lleida: una entitat que es mou i genera moviment

Curs Linkedin organitzat per Ap! Lleida i impartit per Ester Barqué
Imatge d'un curs de LinkedIn organitzat per Ap! Lleida i impartit per Ester Barqué

Com hem dit més amunt, Ap! Lleida es va fundar l'any 2005 i fins a dia d'avui, ja són 152 dones les que han apostat per formar part d'aquest projecte, associant-se a l'entitat, tal com ens explica la Laia Rogel: "Ara mateix són 152, és a dir, que ja hem fet un bon salt i la veritat és que un dels objectius sí que és apoderar la sòcia però arran de la pandèmia hem volgut, sobretot, donar formació a les sòcies, oferir-los punts de trobada en els quals ens puguin conèixer, puguin conèixer altres sòcies, altres empreses, fer networking i que es coneguin. És més la intenció de crear un pool empresarial femení, que no només la voluntat de posar de manifest la dona empresària, que també hi és. Jo vaig més a la part pràctica, la de generar espais, un espai de trobada per a empresàries." I de fet, la fita s'assoleix ja que Rogel diu: "soc molt conscient que tinc sòcies que han fet negocis, han fet xarxa, s’han ajudat o han fet col·laboracions arran de conèixer-se a l’associació."

També és important explicar que l'associació Ap! Lleida té una vessant solidària per la qual, anualment (excepte l'any passat, degut a la situació viscuda per la pandèmia) organitza un Sopar Solidari a través del qual es recapten fons que cada any van destinats a diferents entitats. Aquest any, per exemple, el sopar es va celebrar als jardins del Palau de Margalef i la destinatària de la recaptació va ser l'associació REFEM que, segons explica Ap! Lleida al seu compte d'Instagram "té la missió de proporcionar un servei a la societat per a les dones en situacions d'urgència acompanyades o no dels seus fills i filles, facilitant un context específic adaptat a la seva necessitat personal que promogui la seva autonomia i completa inclusió en la societat". 

Segons l'associació, el sopar va ser tot un èxit ja que va comptar amb la participació de diferents empreses de Lleida que van voler col·laborar en aquesta causa.

En total, es van recaptar més de 1.000 euros que l'associació Refem destinarà a "la cobertura de les necessitats bàsiques, afectives, psicològiques, socials i educatives necessàries perquè aquestes dones puguin continuar endavant" segons expliquen des d'Ap! Lleida.

Assistents al Sopar Solidari d'aquest 2021 celebrat als jardins del Palau de Margalef

catorzena edició dels premis ap!, un reconeixement consolidat

Imatge promoció XIVena edició Premis Ap! amb el trofeu de Monti Mateu
El guardó d'aquest any ha estat dissenyat i confeccionat per la ceramista i escultura Monti Mateu

Els Ap! Lleida són uns premis consolidats, com ho certifica el fet que enguany ja se'n celebri la catorzena edició. El fet que l'activitat de les guardonades que aquests premis reconeixen tingui un alt nivell de qualitat ha contribuït a aquesta consolidació i també al fet que el certamen tingui ja, a hores d'ara, una imatge de marca, fet remarcable segons la mateixa associació.

Laia Rogel ens explica que el principal objectiu dels premis és "apoderar la dona i, sobretot, fer-la sortir a la palestra. Perquè ens interessa molt que la gent sàpiga les empresàries que hi ha a la societat actual lleidatana i que vegin els projectes que estan dirigint.[...] Afegeix, a més, que "sempre hem intentat diversificar el premi en moltes categories perquè ens puguin encaixar amb el que és la realitat; hem de dir també que estem bastant convençudes que l’any vinent alguna categoria la modificarem perquè les circumstàncies han canviat".

Aquesta voluntat de fer visible la dona també es posa de manifest, a més, amb l'autoria dels guardons que s'entregaran a les guanyadores d'enguany, els quals són obra de l'escultora i ceramista lleidatana Monti Mateu. L'escultura porta per nom Madona Mundi i té una doble simbologia: d'una banda la part externa, que és rugosa, simbolitza el món amb els continents, mentre que la interna, amb una textura més fina, s'identifica amb la sensibilitat, la netedat i, sobretot, la diversitat femenina.

 

un premi que posa la dona en el punt de mira i que es diversifica en 11 CATEGORIES més 3 RECONEIXEMENTS 

Guanyadores Premis Ap! Lleida 2021
Relació de premiades i reconegudes en l'edició d'enguany del Premi Ap! Lleida

La intenció de l'associació Ap! Lleida és ser tan fidel com sigui possible a la realitat i d'aquest propòsit se'n deriva el fet que el premi es diversifiqui en una quantitat considerable de categories i reconeixements

Tal com hem dit més amunt, la intenció de l'associació Ap! Lleida és ser tan fidel com sigui possible a la realitat i d'aquest propòsit se'n deriva el fet que el premi es diversifiqui en una quantitat considerable de categories i reconeixements, onze i tres, repectivament.

La relació de guardones, doncs, segons les diferents categories, és la següent:

-Igualtat d'oportunitats en l'àmbit laboral i conciliació familiar i personal: Carol Mitjana Isarn en representació del Centre Geriàtric Lleida. Rogel ens comenta que "són un referent en el tema de la conciliació i pel que fa a tenir en compte els avis"; a més, en destaca el projecte I feel, que el centre té en funcionament. 

-Planificació, adaptació, estratègia, innovació i exportació: Teresa Vallès Queralt, a qui trobem al capdavant del grup Pastoret, del qual Rogel posa de manifest que es tracta d'una gran empresa i, a més, molt potent.

-Millor empresària agroalimentària: Maria Dolors Català Roig. D'ella ens diu que, a banda de ser la presidenta de l'Associació de Dones del Món Rural, capitaneja una empresa del sector de l'oli que tot just està arrencant.

-Empresària de comerç o restauració: Alexandra Sabaté Mercadal. D'ella, Rogel en destaca que pertany al grup de restauració Macao, un grup jove però, malgrat això, amb una considerable trajectòria en aquest sector.

-Directiva o professional de l'any: Gisela Armengol Roselló, comandant de Vueling, actualment. La Laia ens n'explica, com a anècdota que, quan va començar a la gent se li feia estrany creure que ella fos comandant.

-Esportista individual o d'equip: Núria Codina, esportistua d'ultratail a qui se li reconeix el mèrit, la dedicació, l'esforç i l'empenta que té, remarca Rogel. 

-Mitjà de comunicació o periodista: Pili Garcia, Gemma Peris i Esther Peiró de L'Oest. Diu Rogel que, malgrat ser un mitjà de creació recent se'n valora el fet que estic dirigit per un superequip i que, a més, siguin tot dones. Per la nostra part, hem de dir que estem contentíssimes i agraïdes de rebre'l i que és tot un honor per nosaltres.

-Activitat artística i cultural: Aida Flix. D'ella ens en resalta la trajectòria com a actriu i ens comenta que actualment és a Itàlia, rodant una sèrie que és molt famosa en aquest país. 

-Emprenedora jove: Maimuna Camara. Ens explica, la presidenta, que ella, amb gran encert, crea roba en què s'aprecia la influència tant de la cultura africana com de l'europea.

-Estudiant més brillant de la Facultat de Dret i Economia de la UdL: Manal Mamoun. Ens diu Rogel que en destaca l'expedient acadèmic i que la mateixa UdL la va proposar com a candidata.

-Trajectòria i recerca investigadora: Montserrat Bernabeu Guitart, en reconeixement a la trajectòria en recerca i investigació en el camp de la neurologia.

Pel que fa als reconeixements especials, aquests van adreçats a:

-La guàrdia urbana, concretament a quatre agents, les primeres dones que van accedir al cos de la Guàrida urbana de Lleida, l'any 1980 i que són: Maria Pilar Godoy, Ludivina Pascual Calvo, Teresa Hernández Sonali i María José Rodríguez Berbis

-Col·legi Oficial d'Infermeres de Lleida (COILL) per haver estat un col·lectiu essencial en la lluita contra la Covid.

-Associació Refem de la qual ja hem parlat més amunt i que va ser la destinatària dels fons recaptats durant a celebració del Sopar Solidari d'aquest any.

Per acabar, només ens resta felicitar tota la resta de guardonades als Premis Ap! Lleida i transmetre-us les darreres paraules que ens va fer arribar la presidenta de l'associació: "Recomano a qualsevol que m’estigui escoltant, alguna empresària que m’estigui escoltant, que s’apunti a l'associació, que hi serà molt benvinguda i que té moltes coses positives formar part d’Ap! Lleida."

Afegint-nos a aquesta recomanació, doncs, tanquem aquesta Història sense pressa.

(Totes les fotografies d'aquesta Història sense pressa han estat cedides per l'associació Ap! Lleida. Gràcies!)

PODCAST

Entrevista a Laia Rogel, presidenta d'Ap! Lleida
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu