19.05.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
La proposta d'una llei
Regular la cooperació vertical
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

REGULAR LA COOPERACIÓ VERTICAL

Una proposta d'ACORD a la presidenta de la Comissió d'Agricultura del Parlament Meritxell Serret

Una proposta d'ACORD a la presidenta de la Comissió d'Agricultura del Parlament Meritxell Serret

Gemma Peris -
17.10.21 -

Warning: Undefined variable $post in /home/loest.cat/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 2

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/loest.cat/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 2

Warning: Undefined variable $post in /home/loest.cat/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 4

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/loest.cat/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 4

L'Associació Cooperació Rural pel Desenvolupament (ACORD) ha proposat promoure una normativa catalana que reguli i incentivi la cooperació vertical entre agroindústries i explotacions agràries en tots els sectors agraris en una reunió que ha mantingut aquest divendres al matí amb Meritxell Serret, presidenta de la Comissió d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Món Rural del Parlament de Catalunya. 

Moment de la reunió entre ACORD i la presidenta de la Comissió d'Agricultura del Parlament Meritxell Serret

Serret ha explicat que “necessitem acompanyar els nous models de negoci que han de dibuixar el futur de transformació socioeconòmica a les nostres comarques. Per tant les iniciatives a nivell de cooperació vertical i aliances que s’estan fent gràcies als Motors del Segarra-Garrigues ens han d’ajudar a dibuixar escenaris que ens permetin innovar en el marc normatiu i administratiu que acompanyin en aquests models de negocis. S’ha de donar seguretat i garanties i alhora ser molt adaptatius a les realitats canviants del propi sector. Ens hem compromès amb ACORD a mirar des del Departament i la Comissió d’Agricultura i, a través del treball amb els diferents grups parlamentaris, a explorar i mirar com podem contribuir a millorar tot aquest marc normatiu”. 

El Projecte Pistatxo és un exemple d'èxit de cooperació vertical entre l'agroindústria i les explotacions agràries

D’altra banda el president d’ACORD, Antoni Pujol, ha valorat molt positivament la trobada: “Li hem explicat l’evolució dels projectes al llarg dels 7 anys d’activitat de l’associació i dels resultats assolits en els àmbits Poma de Muntanya, Pistatxo, Blat de qualitat, Vinya en regadiu, Olivera i oli, Dona Rural, Gastronomia i Turisme. Per tal de donar continuïtat a l’experiència assolida fins ara i poder-la extrapolar cap a altres sectors, hem proposat articular una normativa que empari i incentivi la cooperació vertical entre agroindústries i explotacions agràries per contribuir al desenvolupament rural i agrari.”

En aquest mateix sentit, l'Associació també ha demanat afavorir la simplificació administrativa per la participació d'entitats privades en els projectes amb ajuts comunitaris, estatals i nacionals. També ha instat la presidenta de la Comissió, a que s'accelerin els pagaments de les subvencions pendents dels PECT. 

 


reunió
Moment de la reunió

Al llarg de la reunió, el president d'ACORD, Antoni Pujol, ha explicat a Serret la seva experiència en projectes de cooperació vertical com els que inclouen el PECT Motors pel Segarra Garrigues on hi ha inclòs el Projecte Pistatxo o el Motor Poma de Muntanya. Tots dos casos, exemples d'èxit de cooperació vertical. El PECT Motors pel Segarra Garrigues també inclou el Motor vinya de regadiu, el Motor blat de qualitat i el Motor Olivera i oli.

L'Associació de Cooperació Rural pel Desenvolupament també està treballant en projectes que tenen com a protagonistes la Dona rural i la Gastronomia i turisme.

 

Què és ACORD

L'Associació Cooperació Rural pel Desenvolupament té la seu a Montsonís, municipi de Foradada, on hi ha el sector 2 del sistema Segarra-Garrigues. Va néixer el 2014 amb l'objectiu genèric d'ajudar a aconseguir millores en el desenvolupament i en la rendibilitat tant de les empreses agràries i indústries agroalimentàries, com en altres àmbits del conjunt de l'entorn rural.

Promou el desenvolupament rural mitjançant la cooperació vertical entre explotacions agràries i agroindústries amb interessos comuns i la cooperació horitzontal entre actors relacionats, dins de sectors productius i comercials determinats.

Ajuden en la presa de decisions de persones, entitats i empreses vinculades al món agrari a través de la divulgació i la transferència de tecnologia i de gestió de les referències provinents de les finques pilot, plataformes experimentals i el know how de què disposen en col·laboració amb agroindústries, IRTA i altres institucions.

 

 

PODCAST

Entrevista a Meritxell Serret

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu