El passat jueu de moltes poblacions de l'Oest encara és molt desconegut. Des de fa alguns anys el Museu Tàrrega Urgell estan treballant per donar-lo a conèixer. Justament la casa d'Avraham Xalom, que han inaugurat aquest mes de setembre. A partir d'ara forma part de la ruta de tot el patrimoni sobre el passat jueu que hi ha a la ciutat.
La casa d'Avraham Xalom és un edifici d'origen medieval que s'ha restaurat i explica com es vivia a l'antic call jueu targarí. Ara es pot visitar després d'un acurat procés d'adequació i museïtzació que s'ha finançat entre l'Ajuntament de Tàrrega, la Diputació de Lleida i els fons europeus FEDER i ha suposat una inversió de 108.927 euros. Tot plegat s'emmarca en el projecte 'Paisatges de Ponent', que té l'objectiu de potenciar el turisme a partir dels valors del patrimoni. A més a més, el Govern català ha finançat les campanyes arqueològiques realitzades al subsol i els vídeos interactius que ajuden a interpretar tot aquest conjunt patrimonial.
La Casa d'Avraham Xalom se suma als altres patrimonis que té Tàrrega que reivindiquen el seu passat jueu com ara les sales permanents del Museu Tàrrega 'Tragèdia al Call-Tàrrega 1348' que es va inaugurar el 2014.
La peculiaritat de la casa d'Avraham Xalom és que conserva gairebé intacta l'estructura medieval original a la seva planta baixa amb elements destacables com arcades i mènsules gòtiques. Les obres fetes al llarg del temps han alterat molt poc l'edifici. De fet, mai no hi havia hagut electricitat ni aigua corrent, ja que durant molts anys havia estat deshabitada. L'immoble compta amb planta baixa (dividida per un altell), primer pis i golfes.
La casa d'Avraham Xalom es troba al carrer de l'Estudi, al cor del call jueu, on vivia la major part de la comunitat hebrea.
El metge i filòsof jueu Avraham Xalom i la seva família van residir en aquesta casa fins a l'any 1492, quan es van haver d'exiliar a causa del decret d'expulsió dels Reis Catòlics. Xalom és per molts investigadors el darrer gran filòsof jueu català. És reconegut per haver traduït a l'hebreu diverses obres de filosofia escolàstica cristiana i va escriure el famós tractat de filosofia en hebreu Něwé Šalom (estances de pau). Pòstumament, la seva obra va ser reeditada a Istanbul i Venècia.