25.07.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
UNA PROVA PILOT PELS CANALS D'URGELL
AIXÍ SERAN
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

EL FUTUR DELS CANALS D’URGELL

Un Pla Pilot a Penelles

Un Pla Pilot a Penelles

Gemma Peris -
14.12.22 -

Com seran els Canals d’Urgell en un futur, no massa llunyà? Aquesta infraestructura, que travessa bona part de la plana de Lleida, està en ple procés de modernització amb l’objectiu d’aconseguir l’eficiència hídrica i convertir-los en la infraestructura referent de L’Oest i en una de les principals vies verdes europees. 

La Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell ha presentat 'una prova pilot' a Penelles

La Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell ha presentat 'una prova pilot' a Penelles que ensenya com seran els Canals d'Urgell un cop hagi acabat tot el procés. Hem pogut veure un tram de dos quilòmetres de la Primera Sèquia Principal que serveix d’exemple per a dissenyar el model d'infraestructura verda que preveu el Projecte de Modernització dels Canals d'Urgell. 

Aquest projecte experimental s'ha dut a terme en el marc del Pla d'Especialització i Competitivitat Territorial PECT AgroBioFood b. Ponent coordinat per la Diputació de Lleida amb un pressupost de més d'un milió d'euros, que va començar a la tardor de 2021. L’obra  ha inclòs l'obra hidràulica, la restauració patrimonial i la integració paisatgística.

 

Canals d'Urgell
Boquera del Canals d'Urgell

En els propers mesos començaran les obres en els primers quatre projectes, que suposen un total d’11.200 hectàrees

En les últimes setmanes s’ha fet públic que el govern espanyol avançarà 500 milions d'euros dels fons Next Generation per a la modernització dels Canals d'Urgell. L’objectiu final és que el canal actuï com un revulsiu per a la generació de noves indústries i serveis relacionats amb l'economia verda. 

En els propers mesos començaran les obres en els primers quatre projectes, que suposen un total d’11.200 hectàrees i que ja tenen un projecte executiu de 110 milions d'euros.   

En la construcció del "tram pilot" s'hi han contemplat sistemes de rutes verdes i saludables, la restauració de ponts, s’han instal•lat cartells informatius dels salts hidràulics i restaurat les casilles. També s’ha treballat la connectivitat ecològica amb la qual es dona continuïtat als passos més usuals de fauna, i s’han plantat arbres seguint la banqueta per promoure les zones d'esbarjo. A més, s’han instal•lat rampes salva fauna en cada tram perquè els animals que caiguin al canal puguin sortir. També s'ha reorganitzat el trànsit rodat, que a la banda esquerra és peatonal i per a bicicletes i a la banda dreta és per al trànsit rodat. 

 

Una de les vies verdes més llargues d'Europa

via verda
Via verda Canals d'Urgell

El projecte de la modernització del regadiu dels Canals d'Urgell està lligat a un ambiciós projecte mediambiental que preveu enllaçar els 325 quilòmetres de camins que circulen vora els canals per convertir-los en una de les vies verdes més llargues d'Europa.

Respectar l'arbrat i recuperar les antigues casilles dels canalers, les persones que vetllaven per l'aigua des de l'inici de la construcció de la infraestructura, són alguns dels detalls del projecte que ja s'han pogut testar en el primer pla pilot. Es tracta d'un projecte transformador dels usos de l'aigua, del paisatge, però també ho vol ser de l'economia de la zona, ja que permetrà fomentar el turisme sostenible, així com models de negoci basats en l'economia verda.

 


altres actuacions

banqueta
Mirador Canals d'Urgell

A banda del projecte pilot, durant aquests anys s'han dut a terme diferents actuacions com ara plantades d'arbres als canals i sèquies principals a iniciativa dels ajuntaments i d'entitats ambientalistes del territori, que han esdevingut casos d'èxit. En aquest moment s'està iniciant la plantació d'uns 1.500 arbres en les banquetes dels canals i sèquies principals en l'àmbit del Pla d'Urgell dins de l'operació Paisatges de Ponent, promoguda per la Diputació de Lleida. També s'està treballant conjuntament amb la Confederación Hidrográfica del Ebro (CHE) en la definició d'un Pla director per invertir 3 milions d'euros assignats i que s’utilitzaran per a continuar desenvolupant aquest model d'infraestructura verda i que contemplen la rehabilitació patrimonial de casilles per a diferents usos, la reforestació de les banquetes i actuacions ambientals dins del territori en l'àmbit dels Canals d'Urgell. Tot plegat amb el suport i col•laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i també als ajuntaments.


un projecte de país

Canals d'Urgell
Senyalització Foto: 

El projecte que impulsa la Comunitat General de Regants del Canals d'Urgell té l’objectiu de millor l'autonomia alimentària de Catalunya, que importa el 60% dels aliments que consumeix. La modernització de la infraestructura implicarà poder introduir nous cultius, crear noves indústries agroalimentàries, i de retruc permetrà fixar la gent al territori i fomentar-ne el repoblament. A més la modernització d'aquesta infraestructura permetrà garantir la reserva hídrica del país i evitar episodis de manca d'aigua.

La inversió en la modernització del Canal d'Urgell, incloent el reg en parcel•la, se situa al voltant dels 1.420 milions d'euros, i la previsió és que es porti a terme en set anys (2021-27). El departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural té redactats els primers quatre projectes que permetran iniciar les obres en 11.600 hectàrees, amb una inversió de 110 milions d'euros l’any vinent. El projecte s'ha presentat al Ministerio de Transición Ecológica i està pendent dels ajuts europeus dels Fons Next Generation.

 

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

10 RACONS DE L'OEST QUE NO ET POTS PERDRE
Et proposem que tu també els descobreixis
EL MOMENT ÉS ARA
Teresa Botargues
EL SALT DEL DURAN
Font d'energia de l'antiga paperera La Forestal d'Urgell
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu