18.09.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
ESTRATS. SONS DE PONENT
La banda sonora de l'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

ESTRATS. SONS DE PONENT

El gran abast d'una "petita" iniciativa

El gran abast d'una "petita" iniciativa

Esther Peiró -
24.12.21 -

El passat 11 de novembre, la Sala 1 d’octubre d’Almenar es va vestir de gala per a acollir la presentació del tercer volum del CD Estrats. Sons de Ponent. Gran part dels músics participants en aquesta tercera edició van assistir a l’acte, on van ser rebuts amb una llarga catifa vermella, encarregada de donar el toc de glamur que es mereix un esdeveniment amb protagonistes d'aquesta talla.

A l'acte, que va ser amenitzat per alguns dels artistes que apareixen en aquesa edició del CD Estrats (Lozano y Los Frentes Abiertos, Lia Auris, Vernal i Neptú), hi van intervenir Teresa Malla, alcaldessa d'Almenar i cap de l’Àrea de Cultura i Joventut del Consell Comarcal del Segrià, que va donar la benvinguda als assistents; Pau San Martín Mezquida, tècnic referent del programa Casa de la Música Terres de Lleida, que va parlar de les Beques Cases de la Música; i David Lesan, referent de Joventut del Consell Comarcal del Segrià Servei “Jove_Segrià” que es va encarregar de parlar del projecte Estrats i de presentar el tercer volum d'Estrats. Sons de Ponent.

Entrada a la sala 1 d'octubre d'Almenar. Presentació III volum CD Estrats. Sons de Ponent. Foto Maite Andrés.
Una llarga catifa vermella conduïa a l'interior de la Sala 1 d'octubre d'Almenar, els assistents a l'acte (Foto: Maite Andrés)

MOLT MÉS QUE UNA PETITA INICIATIVA

David Lesan presentant el III volum del CD Estrats Sons de Ponent
David Lesan, referent del Departament de Joventut del Consell Comarcal del Segrià, va ser l'encarregat de presentar el nou treball d'Estrats

El projecte Estrats és un reflex fidel de l’actual panorama musical de les terres de Lleida. Si bé fa uns anys, pocs eren els projectes musicals destacats de les terres de Lleida, d’un temps ençà la situació ha canviat substancialment; aquesta evolució positiva és, precisament, la raó de ser d’Estrats. 

Vet aquí, doncs que allò que “va començar com una petita iniciativa”, tal com apuntava Lesan, gran impulsor del projecte, s’ha acabat fent gran. Estrats, que va néixer amb la voluntat de projectar i fer visibles els autors i els grups musicals de les terres de Lleida i de generar xarxa entre ells, està assolint el seu objectiu superant-ne les expectatives inicials amb escreix; ho corrobora, precisament, la tercera edició en format CD d’aquest projecte que aplega, ni més ni menys, que 43 propostes de les 64 presentades; tot un èxit! 

Ara bé, tot i aquesta tendència positiva, Lesan va posar de manifest que els músics lleidatans pateixen una mancança quant a infraestructures que els ajudin a créixer i a donar-los projecció. I ho va fer recuperant unes declaracions de Neptú (Vicent Monfà, músic i productor de les terres de Lleida), a la revista Enderrock, el maig de 2020: “A Ponent hi ha molt talent [...]. Aquesta és la part bona de l’escena. La part dolenta és que molts d’aquests artistes romanen orfes de visibilitat i d’oportunitats més enllà de l’òrbita lleidatana i voltants. A Lleida, la indústria musical pràcticament no existeix, és com el far west de la música aquí a Catalunya. No hi ha discogràfiques, no hi ha un management competent, no hi ha sales de concerts en condicions, no hi ha estudis de gravació de nivell...” Sortosament, sembla que el projecte Estrats, tal com feia notar el mateix Neptú durant l'entrevista, està contribuint a capgirar la situació.

referents i futures promeses

“Estrats reivindica la producció quilòmetre zero, posant en relleu la bona feina dels i de les nostres artistes i emplaça les administracions públiques a donar suport a l’escena de proximitat"

Estrats va néixer oficialment l’any 2019 amb la presentació al pub Antares de la primera edició del CD recopilatori Estrats. Sons de Ponent, que contenia una selecció de 20 propostes de les 35 presentades inicialment. Però l’engranatge d’aquesta gran maquinària es va començar a posar en marxa un temps abans, arran d’una trucada que Tole Torelli (de La família TORELLI) va fer a David Lesan, com a tècnic de Joventut del Consell Comarcal, per manifestar-li la percepció que tenia sobre la necessitat de donar veu a tota una nova fornada de talent musical que estava emergint a les terres de Lleida. I aquí va començar tot.

Durant la presentació, Lesan va voler ressaltar tres aspectes importants relacionats amb Estrats i que, a grans trets, també haurien de ser aplicables a qualsevol iniciativa que emergeixi al territori: 1. Tenir en compte els orígens: el projecte Estrats dona veu a tota una nova fornada d'artistes emergents però sense deixar de banda tots aquells músics i artistes que ja fa anys que formen part de l’escena musical de les terres de Lleida i que són els referents i la base en què es fonamenta tot aquest gruix de joves músics. 2. Que perquè un projecte tingui èxit, cal que respongui a una necessitat preexistent i real i que cal dur-lo a terme de la millor manera possible i amb tota la bona voluntat i esforç. Així és com es va iniciar Estrats: com una cosa petita, en principi, que naixia d’una necessitat, la de donar veu al talent musical de les terres de Lleida, com dèiem més amunt. Aquella cosa petita ha anat creixent i, ara, engloba un gruix considerable de projectes musicals, no només del Segrià, sinó de les terres de Ponent, en general. 3. Que les persones han de ser el motor de qualsevol iniciativa i que és importantíssim que es generi una xarxa a partir del punt d'arrencada d’aquestes iniciatives; però també, és tant o més important que projectes com aquest cerquin, en les administracions, el suport necessari per aconseguir que esdevinguin efectius i reals.

I nosaltres afegim que és importantíssim que les administracions estiguin sempre disposades a donar suport a iniciatives de qualitat, com aquesta, que parteixen de l'empenta de la gent. En aquest cas, ha estat així: Estrats és un projecte nascut d'una necessitat real manifestada per la gent del territori i, a partir d'aquí, ha estat recolzat i, ara, impulsat i liderat pel Servei de Joventut "Jove_Segrià" del Consell Comarcal del Segrià. En paraules del propi Lesan “Estrats reivindica la producció quilòmetre zero, posant en relleu la bona feina dels i de les nostres artistes i emplaça les administracions públiques a donar suport a l’escena de proximitat per potenciar el territori i el seu teixit cultural. Cada banda, amb la seva pròpia identitat, maduració i bagatge forma una de les capes d’aquesta sedimentació sonora”. 

Joan Lozano, Lia Auris (Júlia Sanfeliu), Vernal (Lluís Sánchez) i Neptú (Vicent Monfà) van actuar a Almenar, durant la presentació del nou volum d'Estrats

estat de la qüestió

Més enllà del CD físic, Lesan també va voler posar de manifest que Estrats és un projecte més ampli amb voluntat de projecció i d'assoliment de nous objectius:

-La visibilitat: en aquest sentit, sembla que la feina que s’està fent ja és efectiva tot i que caldria, explica David Lesan, aconseguir enderrocar definitivament la barrera entre est i oest (que ja va començar a caure amb la distribució del segon volum d’Estrats que la revista Enderrock va fer l’any 2020) i aconseguir ser més visibles a nivell nacional. Quant a visibilitat, a més, està prevista l’elaboració d’un catàleg de bandes del territori ponentí, en format paper.

-Territori, escena i xarxa: el projecte abasta no només la comarca del Segrià sinó que està pensat, més aviat, com un projecte de la demarcació de Lleida. Pel que fa a escena, és evident que no ens en falta, diu, donada la gran quantitat d’artistes que, actualment, té el territori; concretament, per a la creació dels tres volums d’Estrats. Sons de Ponent s’han presentat un total de 145 propostes, algunes de les quals han quedat fora més per manca d’espai, que no pas de qualitat. Quant a estudis de gravació, va posar de manifest que tampoc en falta; així mateix, va manifestar que la producció musical, de so i audiovisual a l’entorn de la música, també està agafant embranzida a Ponent. 

Ara bé, si ens centrem en la qüestió de generar xarxa, Lesan va reconèixer que encara hi ha camí per recórrer si s'espera que funcioni com en altres sectors com ara el de les arts escèniques, per exemple. I també va posar de manifest la manca de circuit i la voluntat de treballar aquest aspecte.

-Promoció: pel que fa a la promoció del nou talent, va destacar que s’ha creat nous premis i beques per tal de fomentar-lo. També va considerar important remarcar la participació ocasional de bandes lleidatanes en concursos de fora de les terres de Lleida.

-Suport i assessorament: Lesan també va explicar que des de Jove Segrià s’està fent tot el possible per donar suport als artistes assessorant-los en qüestions referents a formació, lideratge i management

ESTRATS: UN PROJECTE EN CONSTANT EVOLUCIÓ

Catàtules CDs Estrats i artistes
Estrats és un projecte amb una bona trajectòria però amb camí, encara, per recórrer (Foto: @estratsponent)

Estrats és un projecte que està viu i, per tant, en constant evolució. Per això, no s'aturen les accions que giren al voltant d'aquest projecte. Aquí en teniu algunes de les que s'han fet darrerament i d'altres de previstes per ben aviat:

-Catàleg de grups: Està prevista, properament, la creació d'un catàleg de grups, artistes i bandes de proximitat en format paper i digital, com ja hem esmentat més amunt.

-Distribució: Aquest mes de desembre, s'ha distribuït 4.000 còpies del tercer volum d'Estrats. Sons de Ponent a través de la revista Enderrock.

-Presentacions del CD: El passat dia 15 de desembre es va presentar Estrats. Sons de Ponent III a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona, amb les actuacions d'El Petit de Cal Eril, Hoven, Ego, Yung Rajola+Marc Vi, Ese de la Cinta+Valdivia, Neptú, Anser i Lasta Sanco de la mà de la revista Enderrock; s'espera que, properament, se'n faci una atra presentació al Cafè del Teatre de Lleida.

-Exposició: S’està treballant amb Enderrock per tal de preparar una exposició itinerant en format audiovisual i també amb fotografia en paper sobre l’evolució de la música a Ponent.

-Aparició als mitjans: aviat es publicarà un reportatge sobre Estrats a la revista Plec i se seguirà participant a l’espai Ona Jove d’EMUN FM Ràdio, com s'ha fet fins ara.

Estrats. Sons de Ponent el podeu trobar a Instagram, Youtube, Spotify; no deixeu passar l'oportunitat d'escoltar-lo i compartir-lo!

FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu