Agulla, didal, patrons, tisores i... paper. Sí, ho heu llegit bé. Amb el paper es poden fer vestits delicats com la seda, sumptuosos com el vellut, fràgils com el ganxet... i a L’Oest en tenim uns mostra única al món. És el Museu de Vestits de Paper de Mollerussa. Una parada obligatòria, no tant sols per a les modistes o aficionades a la costura, sinó per a qualsevol que vulgui admirar del que son capaces aquestes artesanes del paper.
El desembre del 2009 va obrir les portes el nou Museu de Vestits de Paper, un edifici situat al centre de Mollerussa, just al costat del Teatre de l’Amistat, on any rere any es celebra el Concurs de Vestits de Paper, que ja porta més de 50 anys. Justament el Museu és una excel•lent mostra dels millors vestits que han desfilat per la passarel•la del concurs ja que l’exposició està formada pels vestits premiats al concurs i també per les donacions d’algunes modistes que consideren que el museu és el millor lloc per fer-se càrrec de les seves creacions.
Fer una visita al museu us permetrà doncs, admirar una vuitantena de vestits de tots els estils, des d’un biquini fins a una reproducció del vestit de la coronació de la reina Isabel II d’Anglaterra a l’Abadia de Westminster el juny de 1953.
Al Museu s’hi pot fer un repàs de la història del Concurs, des d’antics vestits fins als que han estat premiats en els darrers concursos dividits ens els tres apartats en els que es pot participar al concurs: Moda Actual, Fantasia i Època.
Les concursants venen d'arreu del territori espanyol com Astúries, País Basc i La Rioja; i a Catalunya hi ha participants del Baix Ebre, el Montsià i el Vallès Occidental.
Les guanyadores son premiades amb tretze mil euros repartits entre els dissenyadors que obtinguin premi. A més es mantenen els premis especials com el Didal d'Or i l'Agulla d'Or, i també es lliura el premi al millor model masculí o femení de la mà de la Revista Pasarela de Asfalto.
L'Ajuntament de Mollerussa està unint esforços per presentar una candidatura conjunta amb la ciutat portuguesa de Porto, la basca de Güeñes i Amposta perquè els vestits de paper siguin reconeguts per la Unesco com a Patrimoni immaterial de la Humanitat.
Els primers vestits de paper a Mollerussa es van fer en el taller de les germanes Vilaró a mitjans del segle passat. Per Santa Llúcia, la patrona de les modistes, es celebrava una desfilada amb vestits fets de paper. Va ser llavors quan la Societat Cultural i Recreativa “La Amistad” va adoptar aquesta idea i d’aquí en va sorgir la idea de celebrar un Concurs de Vestits de Paper l’any 1963. De primer les modistes eren de zones properes, ara però venen cosidores de tot l’estat i fins i tot algunes internacionals.