18.06.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

LES BRUIXES D'ABANS I LES D'ARA

Ivet Eroles Palacios

Ivet Eroles Palacios

L'OEST -
10.04.22 -

“La cacera de bruixes va ser un feminicidi a gran escala.”

Som les netes de les bruixes que no vau poder cremar. Sí? Segur? Aquest lema feminista no és massa rigorós històricament; de fet, el més probable és que siguem les netes de les persones que van assenyalar a aquestes dones que mitjançant rumors van adquirir una fama que en molts casos les va portar a la forca. Si no, segurament que avui no seríem aquí. Reconèixer això ens fa més conscients del fet que en moltes ocasions hem estat al costat dels perseguidors o que hem estat els propis perseguidors, fins i tot, d'alguns col·lectius. La història no para de repetir-se de forma dramàtica però els comportaments no són rígids i sempre som a temps de canviar-los i de fer alguna cosa per aturar la persecució i l’estigmatització dels col·lectius discriminats. Aquesta és una de les reflexions que ens fa la Ivet Eroles Palacios, autora del llibre Dones al marge, bruixes i altres històries d’estigma i oblit de l’editorial Fonoll i que ja porta quatre edicions. 

Amb ella hem parlat de les bruixes d’abans i també del paral·lelisme que hi ha actualment amb l’estigmatització de determinats col·lectius.  

La Ivet ens ha confessat que el seu treball entorn a les bruixes és un homenatge a les dones del món rural que han estat doblement invisibilitzades. 

Sabíeu que la primera llei coneguda a nivell europeu contra el crim de bruixeria es va fer l’any 1424 a les Valls d’Àneu? Un dels epicentres de la cacera de bruixes a Europa.

 

Ivet Eroles_Dones al marge, bruixes i altres històries d'estigma i oblit
Ivet Eroles Palacios  

PODCAST

Les bruixes d'abans i les d'ara. Ivet Eroles Palacios
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu