18.06.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

LLEIDA ÉS NOM DE DONA

#MésEnllàDel8M

#MésEnllàDel8M

L'OEST -
06.03.21 -

L’Àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida estrena, amb motiu del 8 de març, la campanya Nom de Dona, que consta de tot un seguit d’accions comunicatives en favor de la igualtat de gènere que no es duran a terme de manera exclusiva el Dia Internacional de les Dones, sinó que s'estendran en el temps més enllà del propi 8 de març ja que, com diu el seu lema secundari, contra la desigualtat s’ha de treballar tots els dies de l’any.

La campanya es va presentar el passat dimecres, dia 3 de març, a la sala de premsa de la Diputació de Lleida, pel president de la institució, Joan Talarn, i la diputada d’Igualtat, Helena Martínez amb qui hem volgut parlar perquè ens ho expliqués amb més detall (escolteu el podcast amb l'entrevista sencera a la part final d'aquesta història).

nom de dona, #MésEnllàdel8M 

La campanya –que es mantindrà i evolucionarà al llarg de l’any i que es presenta amb l'etitqueta #MésEnllàDel8M– estarà protagonitzada per tres dones, a través de les històries de les quals es posarà de manifest les desigualtats que pateixen en els seus àmbits corresponents: pagesia, ciència i esport. Es tracta d’Anna Paüls Solans, pagesa que està al capdavant de l’explotació agrícola familiar; Aida Beà Tàrrega, doctora en biologia; i Zaida Teruel Gil, monitora i pilot de motociclisme.

Com bé indica l'etiqueta de la campanya, la intenció és que les reivindicacions del dia 8 de març vagin, precisament, #MésEnllàDel8M i que tinguin continuïtat durant tot l’any. Diu la diputada que "hem de ser consciens que el 8 de març passa, les fotos amb el llaç col·locat a l’americana passen, però que les discriminacions que patim es queden".

Els objectius principals que es pretén aconseguir amb la campanya són, segons Martínez, "d’una banda, denunciar els obstacles i les línies vermelles que han hagut d‘afrontar i traspassar aquestes tres dones per dedicar-se a allò que els agrada i, d’altra banda, posar en valor que aquestes existeixen, que tenen noms i cognoms i que per tant són referents en què altres dones es poden emmirallar".

ANNA PAÜLS SOLANS: "treballar la terra és un plaer"

Anna Paüls, una de les tres dones que posa nom i cognom a la campanya Nom de dona
Anna Paüls Solans és pagesa i està al capdavant de l'explotació familiar situada a Corbins

Anna Paüls Solans és pagesa i està al capdavant de l'explotació agrícola familiar que està situada a Corbins. Segons explica a la pàgina de RuralCat, va estudiar Sociologia a Barcelona i, posteriorment,va marxar fora per estudiar francès i quan va tornar, va decidir quedar-se a casa i fer-se càrrec de l'explotació familiar.

“Soc pagesa i estic al capdavant de l'explotació agrícola familiar. Tant de bo moltes dones s'incorporessin a aquesta feina que per mi és preciosa i meravellosa i que poguéssim fer un futur i dibuixar-lo al costat de la terra. Al final, treballar la terra és un plaer, i crec que ha d'estar a l'abast tant d'homes com de dones” (declaracions extretes de la pàginda de Facebook de la Diputació de Lleida).

zaida teruel gil: "no hi ha gènere a la graella de sortida"

Zaida Teruel Gil, pilot motociclisme, campanya Nom de dona de la Diputació de Lleida
Zaida Teruel Gil és una pilot i monitora de motociclisme lleidatana

Zaida Teruel Gil és una pilot i monitora de motociclisme lleidatana. Està competint amb motos grans i en la seva primera temporada en aquesta categoria va acabar entre les cinc primeres tant al Campionat de Catalunya de Superbike 600, com al Campionat d’Espanya.  

La Zaida assegura a la campanya de la Diputació que "una vegada et poses el casc, no hi ha gènere a la graella de sortida. El desig que demano és que ens visualitzin més. I el consell que li puc donar a una noia és que lluiti i tiri endavant.”

aida beà tàrrega: "el món no es pot privar de la intel·Ligència de les dones"

Aida Beà Tàrrega, doctora en biologia. Forma part de la campanya Nom de dona de la Diputació de Lleida
Aida Beà Tàrrega és doctora en biologia

Aida Beà Tàrrega és doctora en biologia, s’ha doctorat recentment. 

L’Aida és investigadora de l’Institut de Recerca Biomèdia de Lleida i el seu nom apareix en diferents publicacions de recerca.

Aquesta doctora en biologia assegura en la campanya engegada per la Diputació que “per fer front al S.XXI, el món no es pot privar de la intel·ligència, ni de la creativitat del potencial de les dones”.

helena martínez: "fins que no et mous, no sents les teves cadenes"

Helena Martínez és diputada d'Igualtat a la Diputació de Lleida i regidora de l'Ajuntament de Torrefarrera
Helena Martínez és diputada d'Igualtat de la Diputació de Lleida i regidora de l'Ajuntament de Torrefarrera

Un altre dels objectius de la campanya que assenyala l'Helena Martínez és el fet d'aconseguir que es deixi de catalogar les fites assolides per dones com aquella acció determinada que aconsegueix fer una dona per primer cop, és a dir, que aquest tipus d'accions perdin aquesta connotació anecdòtica per passar a ser fets realment valorats per la rellevància que tenen i no només pel fet que han estat duts a terme per una dona per primer cop. Amb aquesta campanya, protagonitzada per aquestes dones amb noms i cognoms, doncs, es pretén que el fet passi del pla anecdòtic a la realitat.

I això es pot aconseguir perquè aquestes tres dones, l'Anna, l'Aida i la Zaida són reals, tan reals com l'Helena Martínez, una dona que fa temps que lluita per l'assoliment de la igualtat de gènere i que, no obstans això, reconeix que fins uns quants anys després d'haver-se presentat com a regidora per primer cop, no ha estat conscient que en aquell moment, per exemple, "moltes coses no em passaven perquè era l’Helena sinó perquè era una dona i jove". Però com bé diu ella "fins que no et mous, no sents les teves cadenes". Per això reivindica que tots i totes ens posem aquestes ulleres lila per ser capaços i capaces de detectar la gran quantitat de micromasclismes que tenim tan assumits i en què ens trobem inconscientment i permanent immersos i immerses.

Aquesta campanya també englobarà altres factors que poden ser motiu de discriminació, com ara “el color de la pell, la llengua en què es parla, l’entorn en què es viu o, fins i tot, la classe social a què es pertany". És a dir, que també s'actuarà "assenyalant aquestes desigualtats en altres àmbits".

D'altra banda, en aquesta mateixa línia d'implementació de polítiques a favor de la igualtat, en el darrer ple celebrat a la Diputació de Lleida, s'ha aprovat un Protocol d'Assetjament Sexual per Raó de Sexe o Identitat de Gènere. Diu Helena Martínez que “ens trobem encara lluny de la igualtat real entre homes i dones”. Afegeix, a més, que aquesta desigualtat “és una xacra que, a més a més, atempta contra un gran nombre de drets fonamentals bàsics, la llibertat, la intimitat i la dignitat de les persones”.

PODCAST

HELENA MARTÍNEZ. LLEIDA ÉS NOM DE DONA
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu