27.07.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
QUAN EL TALENT S'ESTABLEIX A L'OEST
Nus Creacions de Maurizio Sartori
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

NUS CREACIONS

Entrevista a Maurizio Sartori

Entrevista a Maurizio Sartori

Pili Garcia i Esther Peiró -
23.12.20 -

"Sono di Monza, sono italiano" ens diu en Maurizio Sartori de Nus Creacions. I això es fa més evident, encara, pel seu nom que no pas per l'accent, tot i el fet que aquest manté una certa cadència indicativa del seu origen.

En Maurizio és una d'aquelles persones que també pot dir que viu a les terres de Ponent perquè ho vol ja que, abans de fer-hi cap, va viure una temporada a Barcelona. L'ambient de la gran ciutat, però, juntament amb la força de l'amor (tot s'ha de dir) van fer que finalment decidís viure a l'Oest. 

Aquí és on, en un primer moment acompanyat però ara sol, desenvolupa el projecte que porta per nom Nus Creacions, un taller on disseny, serigrafia, il·lustracions pròpies però sobretot, molta creativitat es combinen per a oferir productes i un servei de gran qualitat.

Així que la ciutat llombarda de Monza és coneguda ara a les terres de Lleida, no només per tenir un dels circuits automobilítics més importants del món, sinó també per ser la ciutat natal de Maurizio Sartori, amb qui tot just encetem conversa.

Entrevista sencera de Maurizio Sartori (Nus Creacions)
Parla'ns de la serigrafia. Quin tipus de serigrafia fas aquí a Nus Creacions?
M.S.
Tot va néixer, precisament, arran de la serigrafia perquè és una tècnica molt pràctica, immediata, ràpida i barata de reproduir les idees de tot aquell qui ho necessiti. A partir d'això, vam pensar en construir un taller de serigrafia manual que s'ocupés, sobretot, de reproduccions a petita escala i, a partir d'aquí, tot ha anat rutllant. Òbviament, costa fer-se visible en una ciutat tan petita com Lleida però gràcies a uns contactes que tinc i al fet de donar-me a conèixer fent la feina ben feta, al final tot va sortint. Així que, bàsicament, vaig tirant de la serigrafia però ho complemento amb altres feines de disseny gràfic, de disseny web o amb el marcatge més industrial a través d'altres proveïdors, per a donar servei als clients que busquen una mica de tot, a banda de la serigrafia com per exemple, mascaretes, bolígrafs, llibretes, targetes a través, també, d’impremtes amb qui treballo. En definitiva, intentem implementar tot allò relacionat amb la gamma de personalització corporativa que és ara la filosofia de Nus Creacions.
La pandèmia és un moment difícil per a tots però també és un moment d'oportunitat perquè tots som a les xarxes. Per tant, com creus que pot ajudar Nus Creacions a que les empreses es facin més visibles?
M.S.
Sí, la pandèmia va suposar un bloqueig total pel que fa a la feina i llavors vam decidir fer mascaretes. A partir d’aquí, poc a poc s'ha tornat a moure una mica la feina i, arran d'això, les empreses, els particulars i les petites empreses amb qui sempre treballem han tornat a normalitzar el ritme de treball. Per tant, nosaltres intentem mantenir aquesta fidelitat oferint-los un servei directe, cara a cara, i no només per Internet a diferència de les grans impremtes que només ofereixen serveis a gran escala i amb qui només es pot contactar a través d'una pàgina web. Nus Creacions és una alternativa a Lleida, a la ciutat, per poder venir directament a parlar amb mi i mirar de trobar una solució per tot allò que necessiten les empreses.  
Text presentació paret Nus Creacions
La creativitat es respira a tots els racons de Nus Creacions
I també té una part artesanal que li dona més genuïnitat, oi?
M.S.
Sí, la idea és aquesta perquè, a més de poder fer un treball més industrial com una targeta o una impressió digital, tenim la part serigràfica. És a dir, la idea de Nus Creacions és dir sempre que sí, intentar trobar una solució per qualsevol idea que tingui un client. 
Malgrat aquest lleidatà tan correcte i musical no ets d'aquí, oi? Has dit que fa set anys que vas arribar a Lleida o fa més temps?
M.S.
Fa més temps. A Lleida hi vaig arribar el 2008. Després vaig tornar un parell d’anys a fer un màster a Milano, que és d’on soc (“sono di Monza, sono italiano”) i el 2006, 2007 vaig venir d’Erasmus a Barcelona; o sigui que ja porto uns anys aquí a Catalunya.
Així, a Barcelona hi vas arribar primer. I a Lleida, com hi arribes?
M.S.
Doncs per l’amor i per la voluntat de sortir de la ciutat perquè Barcelona està molt bé però també cansa després d’uns anys de viure-hi.
Tu, que ets artista i creador, quins creus que són els avantatges i els inconvenients que té una ciutat petita com Lleida per al desenvolupament de projectes com ara el teu?
M.S.
Bé, a Barcelona ho tens tot: museus, esdeveniments, contactes, empreses gràcies a les que ho tens tot a l’abast... A Lleida costa més perquè tot és més provincial, llavors costa arrencar un projecte tan artesanal, un espai-taller tan diferent que és únic, jo crec, a Lleida. Per tant, costa molt fer-se conèixer però després de tres anys i escaig d’haver obert aquí, la gent ja sap que hi soc i em ve a buscar. Com a botiga, no soc en una zona molt cèntrica però com que tinc l’escola al davant i el barri és proper als instituts, estic bastant ben situat.
Maurizio Sartori de Nus Creacions durant l'entrevista
El Maurizio, que és de Monza (Llombardia), ja fa més de deu anys que viu a Catalunya
Com definiries el teu art, la teva il·lustració o la teva serigrafia? Pel que fa a l'estil, has establert un pont, una connexió, entre Itàlia i Lleida?
M.S.
Òbviament, jo tinc les meves arrels d’estudis perquè vaig començar a estudiar Belles Arts als quinze anys i, per tant, tinc la meva empremta. Però no em dedico tant a crear la meva obra com a crear i a reproduir o ajudar a crear les obres dels altres. Per això, em costa una mica deixar-me espai i temps per a mi mateix, per a la meva obra personal; tampoc sé ben bé com definir-la.
Per què?
M.S.
Bé, deu ser per falta de temps, bàsicament. Jo em defineixo més com a dissenyador que com a artista. Segurament, que la gent que pinta i és molt creativa té la seva part artística. Però jo soc més aviat “designer” i el “designer”, en realitat, intenta buscar una solució fàcil i útil per a un concepte o una idea. I això ho puc fer tant per a les meves idees com per a les idees dels clients.
I el nom de Nus Creacions, d’on sorgeix?
M.S.
Nus Creacions va néixer amb tres persones (l'Ari, la Blanca i jo) i després em vaig quedar sol. El nom del projecte va sorgir perquè la Blanca tenia un gos i el gos es deia Nus, bàsicament per això. El projecte va partir, doncs, d'una sinergia sorgida entre tres persones que es van unir un dia per a intentar crear alguna cosa. En aquell moment va néixer, també, la col·lecció dels Monstres, que és força coneguda i amb la qual vam rodar per tota Catalunya uns quants anys; després les coses van anar canviant i el projecte va anar agafant un altre caire. Bàsicament, en quedar-me sol vaig obrir aquest espai més de servei, dedicat a la serigrafia i a la personalització de projectes.

LA IL·LUSTRACIÓ ÉS UN dels pilars DE NUS CREACIONS

Il·lustració serigrafiada de la col·lecció Arquitectura Oblidada de Nus Creacions
L'edifici de la farinera La Meta és un dels que formen part de la col·lecció de serigrafies Arquitectura Oblidada

Més amunt, en Maurizio ens confessava que la manca de temps l'impedeix desenvolupar la seva pròpia obra tant com voldria. Malgrat tot, el passat 30 de novembre, Nus Creacions presentava una nova col·lecció serigràfica d'edició limitada que arrenca, de moment, amb tres il·lustracions inicials. El nom de la col·lecció és Arquitectura oblidada i té com a objectiu principal el de donar visibilitat i valor a espais de la ciutat de Lleida que, per manca d'ús han caigut en l'abandó; d'aquesta manera, els autors pretenen "reivindicar el valor que té un edifici, una obra, una estructura, tot i caure en desús. Aquests elements urbans revaloritzen la ciutat i tenen potencial per crear i reforçar el teixit social, cultural i creatiu. Les il·lustracions volen ser una eina per despertar el sentiment de pertinença de la ciutadania envers aquests elements i per animar a la reflexió sobre el seu valor patrimonial, que no es pot deixar perdre. Obres a les quals s'ha dedicat temps, esforç i passió, el mateix que hem lliurat a aquestes estampacions serigrafiades a mà". 

 

Una de les col·leccions de Nus Creacions que ha tingut més ressò és la de No Tots els monstres són dolents. La col·lecció està integrada per set monstres, set personatges simpàtics i entranyables creats en aquest taller, cadascun dels quals té la seva pròpia història i dels quals podreu trobar coixins, samarretes, dessuadores i, fins i tot, contes il·lustrats a la botiga de Nus Creacions.

Tamarro, monstre de No tots els monstres són dolents
El Tamarro és un dels monstres integrants de la col·lecció No Tots els monstres són dolents
També havies fet tallers. Ara, però, com està funcionant aquest tema amb l'arribada de la COVID?
M.S.
Sí, en obrir aquest espai hi vaig fer molts tallers, els caps de setmana, un cop al mes, més o menys. Després vaig deixar-ho una mica i ara és complicat pel tema de la COVID. Malgrat tot, hi ha sempre interès, bàsicament, per part dels estudiants o joves o no tan joves que es dediquen al món de la gràfica i que tenen interès en la serigrafia per estudiar com funciona o com utilitzar la tècnica per a reproduir les seves obres.
Suposem que, en aquest moment, el que us està funcionant més bé són les mascaretes perquè són genuïnes (fetes per vosaltres).
M.S.
La serigrafia sempre funciona amb encàrrecs del més típic com són les samarretes, dessuadores i bosses que és el que surt més i després tenim uns quants models de mascaretes, de diferents tipologies: hi ha un model que fem completament nosaltres aquí a Lleida amb materials d'empreses tèxtils de Catalunya i després tenim uns quants models d'importació que són més comercials o més barats i que es poden marcar més fàcilment, per això també treballem amb aquest tipus de producte. 
I, a banda d'això, també dissenyes webs i en fas el manteniment, oi?
M.S.
Sí, si surt l'ocasió. Ja fa uns anys que estic portant la del Museu Comarcal de l'Urgell-Tàrrega, per exemple; l'any passat, també, vaig muntar la d'una marxa de BTT que fan aquí a Algerri, en què col·laboro i hi pedalo perquè m'agrada molt la bicicleta. I tinc, òbviament, la de Nus Creacions per tirar endavant i mantenir i una pàgina web personal, també. És una eina, la pàgina web, que pot ser fàcil i ràpida de muntar, tot i que després costa una mica de mantenir; això no obstant, és un instrument que també tinc a les meves mans i que si surt l'ocasió de dibuixar o mantenir-la també miro de fer-ho. 
I la teva pàgina personal, com es diu?
M.S.
Bé, la meva és bàsicament una pàgina web de targeta de visita www.mauriziosartori.it; i la de la bici és una pàgina meva personal que es diu Tour du Mao (tourdumao.mauriziosartori.it). Aquesta segona neix, bàsicament, perquè m'agrada molt la bicicleta; sempre he estat pedalant des de petit. És una passió de família. Amb mon pare quan vivia també pedalàvem bastant junts; mon germà i el meu nebot també pedalen; un munt d'amics d'aquí Lleida pedalem junts... És una afició sana i bona per a mantenir-se en forma i desconnectar una mica de la feina, que també és necessari. 
El Maurizio és un enomorat de la bicicleta, fins i tot té un bloc personal sobre aquest tema, el Tour du Mao

I què fas, carretera? Per quina zona?
M.S.
Faig de tot: carretera, BTT..., vaig per tot arreu. Per exemple, a les trialeres de Rosselló en BTT hi vaig sovint que és superbonic i m'ho passo bé i si no a les Garrigues, la zona de Balaguer, Àger... tot això és molt bonic, és una zona preciosa per a pedalar i la bici és una eina per a descobrir el territori impressionant.
Hi ha alguna cosa més que ens vulguis explicar?
M.S.
Sí, voldria afegir que si hi ha algun dissenyador o algun artista que tingui ganes de fer una petita reproducció, una sèrie limitada, jo li ofereixo la possibilitat de fer la seva tirada i de penjar-la i posar-la a la venda a la pàgina web de Nus Creacions. Un exemple seria el cas de la Marina que col·labora sovint al taller i que ha creat la bossa de Lleida que està aquí penjada; ella és una artista col·laboradora de la casa. És a dir, la idea és acollir artistes residents aquí al taller que vinguin a fer les seves reproduccions, sèries limitades de roba o de "prints" o estampes sobre paper (perquè no n’hem parlat però també em dedico a la serigrafia sobre paper).
Per tant, aquí tu tens ganes de continuar fent xarxa, de mantenir la filosofia amb la que va néixer Nus Creacions. 
M.S.
Sí, la idea és continuar mantenint xarxes amb el teixit creatiu de Lleida o de fora perquè a Lleida crec que hi ha un teixit creatiu molt potent i Ponent, l'Oest, crec que és una cosa que s'ha de potenciar. De fet, el vostre projecte, L'Oest, crec que pot contribuir a donar més sortida als projectes del territori i la gent pot tenir més incentiu per a fer-se veure, fer-se conèixer, teixir xarxa. 
Paret i part impremta Nus Creacions
Trobareu la botiga-taller de Nus Creacions a Lleida

Realment, sí que esperem que el nostre petit granet de sorra contribueixi a fer que projectes potents com el de Nus Creacions es facin tan visibles com es mereixen. Endavant i força, Maurizio!

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

A LA MEVA ESQUERRA O A LA TEVA ESQUERRA?
L'Oest és la terra on es pon el sol però on també hi surt
ELS ARTISTES VAN AMB TRACTOR
Els trossos com mai els has vist
ELS DISSENYS DE LATIPO
La visibilització de l'essència
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu