18.06.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
EL PARC DE SANT ELOI
17 hectàrees per passejar
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

PARC DE SANT ELOI

El pulmó verd de Tàrrega

El pulmó verd de Tàrrega

Gemma Peris -
30.03.21 -

Avui us convidem a passejar pel pulmó verd de Tàrrega, el parc de Sant Eloi. Es tracta d'un espai de 17 hectàrees obert al públic on s'hi poden fer llargues passejades per nombrosos camins, a vegades laberíntics, envoltats d'arbres.

El parc de Sant Eloi està situat al cim de la serra (418m) on el 1248 s'hi va fundar l'ermita dedicada a aquest sant, i des d'on es pot veure tota la ciutat i bona part de la plana d'Urgell.

 

Imatge del Parc de Sant Eloi

A principis del segle XX, el parc era una serra erma. El 1913 l'Associació Amics de l'Arbre, que encara ara es cuida del parc, va promoure la creació del parc plantant-hi arbres com el pi blanc i més tard el pi pinyoner, l'alzina i el roure, que delimiten places, fonts i monuments que donen al parc un bellesa clàssica. Avui en dia s'hi pot comptar fins a una setantena de varietats d'arbres i arbusts. Als anys vuitanta del segle passat s'hi van incorporar elements agrícoles i industrials.

Sant Eloi
Ermita de Sant Eloi

Així doncs, si hi arribeu en cotxe, podeu aparcar al pàrquing que hi ha habilitat al capdamunt de la serra. Des d'allí podeu fer una passejada fins a l'extrem est del parc on hi trobareu l'ermita de Sant Eloi, una edificació d'estil gòtic català. D'una sola nau, ha tingut moments d'esplendor durant els segles XVII i XVIII, i de decadència, com per exemple durant la Guerra Civil, quan es van cremar els seus altars i retaules. Justament el 29 d'agost de 1970, en enderrocar-ne un mur de tàpia es va trobar una imatge de sant Eloi d'estil gòtic partida en tres trossos que ara presideix el presbiteri de l'ermita. Entre els anys 1963 i 1964 s'hi va erigir el campanar, de 17 metres d'alçària que actualment es divisa des de tota la ciutat.

Mirador del Parc de Sant Eloi

Just al costat de l'ermita hi trobareu els miradors de la serra de Sant Eloi, unes antigues torrasses que es van construir durant les guerres carlines del segle XIX, i des d'on es veuen unes magnífiques vistes del sud de la comarca de l'Urgell.

Si seguiu la passejada fins a la part del parc situada més a l'oest, passareu pel pla dels dipòsits, on s'emmagatzema l'aigua que abasteix la ciutat de Tàrrega i que des de fa uns anys estan coberts i serveixen d'esplanada per a jocs i celebracions.

 

Els dipòsits del Parc de Sant Eloi són utilitzats per activitats famíliars
Sant Eloi
Corral de les aus i tortugues

Si seguim, una mica més enllà trobarem un mirador cap als Pirineus, i un parc infantil, situat justament davant del corral de les aus, on hi viuen aus i tortugues autòctones. D'aquí en surt el passeig que ens durà fins a la creu dels Escolapis, al final del parc. Abans però passarem per davant del finestral del segle XIV procedent de la capella de la Sagrada Família, annexa al palau dels Marquesos de la Floresta, situada al carrer del Carme.

Vista del finestral del S. XIV


Sant Eloi
Entrada principal del Parc de Sant Eloi

Nosaltres, però, us proposem que deixeu el cotxe al peu del parc, just passada la via del tren, i que hi accediu per l'entrada principal. La pujada del roserar, anomenada així perquè al mig hi ha desenes de rosers, us durà fins a la Font del Congrés, element que commemora l'origen del parc. El 1910 es va celebrar a Tàrrega el XIIIè Congrés Agrícola Català-Balear. Com a testimoni d'aquest fet es va construir aquesta font, que tres anys més tard donà pas a la construcció del parc.

Font del Congrés del Parc de Sant Eloi

 

Un cop aquí, us recomanem que us deixeu perdre pels camins i caminets que anireu trobant i que us duran a diferents places, fonts i monuments.

 

El Parc de Sant Eloi disposa de moltes estructures antigues recuperades 


Sant Eloi
Premsa d'oli de Conill

Entre les peces que hi podeu veure hi ha una premsa d'oli i les seves piques de pedra originàries del poble de Conill (pertanyent al municipi de Tàrrega i que avui en dia està abandonat), una premsa de vi, trulls o altres elements procedents de l'agricultura.

Passejant, passejant anireu descobrint racons i raconets com la Font de la Granota, un antic dipòsit de reg bastit l'any 1919, que el 2015 es va remodelar totalment; la Font dels Enamorats, la de la Guitarra, o la dels Amics de l'Arbre, entre moltes d'altres.

 

Sant Eloi
Font de la Granota

També hi ha places per poder gaudir d'estones de descans o lectura, com les places de les Alzines, del Mestre Güell, de la Sardana, de la Mare de Déu de Montserrat o el passeig de Josep Castellana i Sangrà.

Un dels nombrosos monuments que té el parc dedicat a targarins il·lustres

En definitiva, la millor manera de descobrir el Parc de Sant Eloi, és que hi aneu a fer una passejada.

Ah! I si hi aneu a la tarda, espereu al capvespre perquè des del Parc, podreu veure una magnífica posta de sol.

Mapa del Parc de Sant Eloi.

 

SITUACIÓ I MÉS INFORMACIÓ

Situació
El Parc de SAnt Eloi es troba a Tàrrega, la capital de l'Urgell.

Més informació
Ajuntament de Tàrrega.

www.tarrega.cat

FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu