19.05.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
MAS DE BONDIA
Una porta, un carrer
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

MAS DE BONDIA

Una porta, un carrer

Una porta, un carrer

Gemma Peris -
30.03.21 -

Warning: Undefined variable $post in /home/loest.cat/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 2

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/loest.cat/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 2

Warning: Undefined variable $post in /home/loest.cat/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 4

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/loest.cat/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 4

Us imagineu que existís una vila closa medieval amb un sol carrer? Una població on per entrar-hi s'hagués de passar per una porta?

Doncs existeix; és Mas de Bondia, a l'oest del terme municipal de Montornès de Segarra, a la comarca de la Segarra.

 

Porta que dona accés al poble de Mas de Bondia
Mas de Bondia
Aquest és l'únic carrer del poble

Mas de Bondia és una vila closa del segle XII estructurada a partir d'un carrer central anomenat del Portal. Per entrar-hi ho haurem de fer a través del portal de la masia original que dona nom al poble. A partir d'aquí les cases s'agrupen a banda i banda d'aquest únic carrer, motiu pel qual la vila esdevé un recinte emmurallat. Amb els anys, però, les muralles exteriors s'han anat desdibuixant per l'ampliació que s'ha fet de les cases, per la part posterior.

Tota la població està situada al cim d'un turó, que es pot vorejar passant per un camí perimetral des d'on podrem observar els conreus de secà que l'envolten: cereal, vinyes, oliveres i ametllers.

 

Imatge de l'únic carrer de Mas de Bondia

Sant Bartomeu del Mas de Bondia

Mas de Bondia
Església de Sant Bartomeu

Dins la vila closa, al número 4 del carrer del Portal, hi trobarem l'església parroquial de Sant Bartomeu. Es tracta d'un edifici d'origen medieval amb una porta d'accés d'arc de mig punt adovellat. Sobre la porta actualment hi ha un rellotge que funciona perfectament i per damunt, s'aixeca un campanar d'espadanya de dos ulls.

Passejant per aquest únic carrer també hi trobarem altres edificis amb elements d'interès, com cal Pere Gros, al número 31, cal Ferrer, al 29 o cal Narcís, al 4, les parets dels quals estan decorades amb sanefes i relleus propis de quan es van construir aquests habitatges al segle XVI.

Al llarg del carrer hi destaca també cal Narcís Vell, situat al número 21, on podrem veure dos escuts esculpits de pedra, situats al costat d'una espitllera.

 

Entorn de Mas de Bondia

Per cert, podreu reconèixer fàcilment aquests edificis que esmentàvem més amunt perquè totes les cases llueixen el nom que les identifica en una rajola de ceràmica. 

Ma de Bondia
Detall d'una casa de Mas de Bondia

SITUACIÓ I MÉS INFORMACIÓ

Situació
Mas de Bondia pertany al municipi de Montornès de Segarra, a la Segarra

Més informació
Consell Comarcal de la Segarra
Pg. Jaume Balmes, 3
25200 Cervera
Horari: de dilluns a dijous de 8 a 19 h i divendres de 8 a 14 h
Tel. 973 531 300 / 973 531 303
turisme@ccsegarra.cat

FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu