18.06.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
CORAL GINESTELL
Una coral amb història
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

CORAL GINESTELL D'ALGUAIRE

La coral reprèn l'activitat, com cada curs, des de fa prop de 35 anys

La coral reprèn l'activitat, com cada curs, des de fa prop de 35 anys

Esther Peiró -
07.10.21 -

Si és certa la dita "Qui canta, els seus mals espanta", els vilatants d'Alguaire pocs mals deuen patir, perquè en aquest poble segrianenc, la Coral Ginestell s'encarrega d'espantar-los, any rere any, des de fa poc menys de 35 anys.

Des que a mitjans del segle XIX, Anselm Clavé impulsés el cant coral, sobretot entre la classe treballadora, aquesta activitat cultural ha tingut una gran repercussió i continuïtat a les terres catalanes (en alguns moments més que en d'altres), de manera que són moltes les poblacions que compten o han comptat, en algun moment de la seua història, amb una coral.

Molts d'aquests grups ofereixen un repertori de música tradicional catalana ja que estan vinculats al moviment iniciat per Clavé i formen part de la Federació de Cors de Clavé. Tot i això, amb el pas del temps, algunes de les corals han evolucionat o s'han format de nou amb la voluntat d'oferir un repertori més actual i divers, degut a la influència d'altres estils de música d'arreu com l'espiritual negre, el gòspel o, fins tot, la música pop o altres estils moderns.

Foto grupal Coral Ginestell anys 90
Imatge grupal de la Coral Ginestell els anys 90, quan encara funcionava el primer grup que es va crear de veus blanques adultes. A la dreta de la imatge, de peu i d'esquerra a dreta, Isabel Gruas (una de les presidentes que ha tingut la coral i també fundadora) i Josefina Carrera (fundadora i directora)

De fet, la Coral Ginestell va viure una situació similar. Si bé havia nascut l'any 1987 de la mà de la directora Josefina Carrera-Sabaté, amb dos grups infantils i un d'adults (tots tres conformats per veus blanques), pels volts de l'any 2000, la secció de veus adultes ja s'havia extingit i va ser llavors quan es va decidir oferir al grup de cantaires més grans del qual disposava la coral en aquell moment (que estava format per membres que rondaven els 15 anys d'edat) que proposessin un repertori que els vingués de gust cantar per poder-lo combinar amb les peces tradicionals i garantir, d'aquesta manera, la continuïtat de la coral, més enllà dels grups infantils. Així va ser com va renèixer el grup de veus blanques adultes de la coral, que s'ha mantingut fins a dia d'avui amb renovacions, en moments puntuals, tant de cantaires com de directores i que, actualment, ofereix un repertori basat en diferents estils de música com ara: música sacra, repertori popular, espiritual negre o temes de musicals cinematogràfics, entre altres. 

Imatge dels diversos grups de la Coral Ginestell durant el concert de final de curs 2018-2019. A la part esquerra de la imatge, una de les directores que ha tingut la coral, Maria Altadill

UN DELS MOMENTS ÀLGIDS DE LA CORAL: LA GRAVACIÓ D'UN CD

Foto durant la gravació del CD de la Coral Ginestell a la biblioteca Josep Lladonosa d'Alguaire
A la imatge podem veure la fundadora i directora (durant un llarg període de temps) de la Coral Ginestell, la Josefina Carrera-Sabaté i algunes de les cantaires que van participar en la gravació del CD a la biblioteca Josep Lladonosa d'Alguaire

Un dels moments àlgids viscut per la coral es va produir quan el grup jove de veus blanques creat l'any 2000 va gravar un CD amb les cançons més representatives del seu repertori. Això va ser l'any 2007, moment en què la Biblioteca Josep Lladonosa d'Alguaire es va transformar, per un cap de setmana, en un improvisat estudi de gravació on la directora, els cantaires i els músics acompanyants es van recloure per enllestir, en menys de 48 hores, un treball que contenia onze temes i que va tenir una càlida rebuda per part dels vilatans d'Alguaire, especialment, i també pels dels pobles del voltant.

Portada del CD de la Coral Ginestell gravat el 2007
Portada del CD que la Coral Ginestell va gravar l'any 2007

fomentar el gust pel cant i la música, eina imprescindible per sobreviure

Més de 20 anys entre dues trobades Juguem Cantant de la Coral Ginestell
Més de 20 anys separen aquestes dues imatges de la participació de la Coral Ginestell a la trobada de corals infantils Juguem Cantant. A la imatge inferior, el grup de petits cantaires està acompanyat per la seva directora, Laura López

Ja hem comentat més amunt que la Coral Ginestell té prop de 35 anys. Francament, desconeixem el secret per aconseguir que una activitat es mantingui viva durant tant de temps i de manera ininterrompuda però de ben segur que el fet de fomentar el gust pel cant i per la música als alguairencs i alguairenques des de ben petits, ha estat i continua essent importantíssim per assolir aquesta fita i per aconseguir que els i les cantaires estableixin un vincle amb l'entitat; un exemple clar d'aquesta vinculació n'és la seva actual presidenta, l'Úrsula Olmo, que va ser una de les primeres cantaires del grup dels més petits de la coral a finals dels vuitanta i que ha anat mantenint el vincle amb l'entitat, primer com a cantaire i posteriorment, exercint diferents funcions fins arribar-ne a ser l'actual presidenta i ara, també, mare de dos petits cantaires.

Un altre factor a tenir en compte és el fet que, durant tots aquests anys, la Coral Ginestell s'ha mostrat força activa. Així, per exemple, ha participat en intercanvis amb altres corals de tot Catalunya i ha cantat en espais tan emblemàtics com el Palau Sant Jordi i el Palau Blaugrana a Barcelona o la Seu Vella de Lleida. Pel que fa als grups infantils, han participat en gran part de les edicions del Juguem Cantant, activitat organitzada pel Secretariat de Corals Infantils de Catalunya al qual ha estat adscrita la secció infantil de la Ginestell, pràcticament de manera ininterrompuda, des de la seva formació. Quant al grup d'adults ha actuat en diverses edicions del cicle Segrià Corals, organitzat pel Consell Comarcal del Segrià i en una gran diversitat d'actes als quals ha estat convidat.

Cantada Coral Ginestell al bateig de la Maria
Actuació del grup de joves de la coral, en aquesta ocasió dirigit per Agnès Sellés Calabuig, directora d'aquest grup durant uns anys

Estem convençudes que després de llegir aquest breu resum de la història de la Coral Ginestell d'Alguaire, us hem fet venir unes ganes enormes i incontenibles de començar a cantar. Si és així, no us preocupeu perquè aquest dijous dia 7 d'octubre la coral us espera a Alguaire perquè ho pugueu provar. Si ho feu i us agrada, us hi acolliran amb els braços oberts. Aquí sota us deixem el cartell amb els horaris dels assajos. Animeu-vos-hi!

Cartell anunciant inici classes curs 21/22
Cartell que anuncia l'inici de l'activitat per al curs 21/22
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu