18.09.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
FESTIVAL EMBARRAT
CREACIÓ D'ART CONTEMPORANI
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

L'EMBARRAT

Creació d'art contemporani i patrimoni

Creació d'art contemporani i patrimoni

Gemma Peris -
30.05.21 -

“Un món fràgil. De la resiliència a la resistència”, aquest és el motiu de l’Embarrat 2021, que es celebra el 28 i 29 de maig a Tàrrega. Un festival de creació contemporània que du el nom d’una de les peces centrals de l’antiga fàbrica J. Trepat. L’embarrat era el sistema que amb un sol motor, mitjançant politges i corretges, feia funcionar fins a 25 màquines. Que el festival dugui aquest nom i estigui instal·lat justament a l’antiga fàbrica on ara hi ha el Museu Trepat, no és casualitat. Els diàlegs entre passat, present i futur i entre el patrimoni històric i la creació contemporània, són alguns dels objectius del festival. 

Cartell d'enguany de l'Embarrat
Tertúlia entre artistes. Foto: Jesús Vilamajó

En aquesta edició de l’Embarrat, el curador lleidatà Jordi Antas, comissari convidat, i Jesús Vilamajó, director del festival, proposen una reflexió sobre el concepte de fragilitat i vulnerabilitat a través de peces d’art, performances, concerts i debats que ompliran les naus de l’antiga fàbrica Trepat. 

Instal·lació en un dels espais del Museu Trepat
Embarrat
Foto: Jesús Vilamajó

Així doncs en l’apartat expositiu hi trobem la instal·lació de Marco Noris Dins de la pell de la terra (entre cims i cavallons), centrada en el fet sagrat del caminar i la relació que s’estableix amb elements com la terra, la pedra, l’aire o la pols. La peça, acompanyada de vídeos, està situada a les Naus 1-3, la foneria de Cal Trepat. 

Un moment de la "performance" inaugural. Foto: Jesús Vilamajó

Laia Estruch Mata porta la seva obra Moat 1, una estructura de ferro que s’activa a través de la paraula, la melodia i el cos i que trobarem ubicada al terrat del Museu Trepat.

La Nau 18 s’ha convertit en un espai de projecció de l’obra The Eye’s Speech –or was it the I Speech? d'Eulàlia Rovira, una narració sobre el culte i la fragilitat de la nostra societat.

 


Embarrat

D’altra banda, l’artista Helena Vinent, amb la col·laboració de Ricardo Pérez-Hita, presenta Error Code: 502 Proxy Error al Laboratori, un espai del museu que s’obre per primer cop al públic de l’Embarrat. L’obra és una videoinstal·lació que explora la visió subjectiva generada pels mitjans digitals.

Foto: Jesús Vilamajó

Instal·lació "Espai Reservat" de Maria Montseny Foto: Jesús Vilamajó
Embarrat

La Nau 4 acull l’obra Espai reservat de Maria Monseny i Triquell, un projecte realitzat en el marc del programa de Suport a la Creació de FiraTàrrega. La instal·lació interactiva planteja la voluntat de les persones per mirar —i renunciar— als seus propis privilegis. 

Finalment, als despatxos comercials de la fàbrica s’hi ha mostrat el projecte Sincronies de Marc Larré; un seguit d’escultures i vídeos que investiguen la temporalitat sincrònica i la consciència en el temps.

 

"Sincronies" de Marc Larré. Foto: Jesús Vilamajó

Conferència inaugural híbrida

Embarrat
Foto: Jesús Vilamajó

Un dels objectius de l’Embarrat és ser un espai de pensament, per això la conferència inaugural del festival d’aquest any porta per títol Anormalitat i vulnerabilitat i és una conversa entre Ingrid Guardiola i Marta Segarra, autores del llibre Fils: cartes sobre el confinament, la vigilància i l'anormalitat (Arcàdia, 2020). El confinament ha fet més evident que vivim en interdependència amb les persones, amb les altres espècies, que vivim en un món connectat, més enllà de les connexions tecnològiques. Molta gent ha descobert una vulnerabilitat que ignorava. La pandèmia, alhora, ha imposat protocols socials molt estrictes, normativitzant encara més la nostra relació amb nosaltres mateixos i amb els altres per garantir un retorn utòpic a una impossible normalitat. 

 

Accions performatives i concerts

El festival es complementa amb altres activitats com el concert La entrega del músic BELA, acompanyat de Miquel Casaponsa, que entra en diàleg amb l’obra de Marco Noris a la foneria. També s’hi ha pogut veure la performance Error Code: 502 Proxy Error d’Helena Vinent en col·laboració amb Ricardo Pérez-Hita; el concert electrònic amb música en directe de Borifax; un concert visual A Taste Of Nature, a càrrec de la violoncel·lista Björt Rúnarsdöttir i l’artista visual Alba G. Corral.

 

Concert BELA acompanyat de Miquel Casaponsa. Foto: Jesús Vilamajó

Col·laboració amb Escola d’Arts Ondara

Embarrat
Projecte Matriu

En el marc del festival també hi podrem veure la col·laboració que han fet el Museu Trepat i l’Escola d’Arts Ondara de Tàrrega, amb el projecte artístic Matriu, elaborat per l’alumnat d’aquest centre de formació artística. 

 

L'embarrat

L’Embarrat és un festival interdisciplinari i transversal, i l’aparador de la creació artística contemporània més emergent. És l’espai del pensament –obert a tots els públics– que reflexiona entorn de la complexitat del món que ens ha tocat viure.

És l’exploració dels nous camins, dels marges i dels terrenys desconeguts; i és l’expressió de l’art vital que ens ha de conduir cap a una societat més inclusiva i més justa.

L’Embarrat va ser creat per Jesús Vilamajó i Natàlia Lloreta l’any 2014, i des de llavors ha comptat amb la col·laboració inestimable de l’Ajuntament de Tàrrega i el Museu Trepat, així com de la Diputació de Lleida i de la Generalitat de Catalunya.

Les temàtiques que s'han abraçat en les diferents edicions de l’Embarrat són: el capital (2014), l’alienació (2015), en desús (2016), as slow as possible (2017), el silenci (2018), el progrés (2019), el poder (2020).

Embarrat està organitzat per l’Ajuntament de Tàrrega i el Museu Fàbrica J. Trepat de Tàrrega, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Centre d’Art La Panera de Lleida.

FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu