18.06.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

EN DEFENSA DEL PATRIMONI DE LA SEGARRA

Crida a la acció comunitària per protegir el patrimoni arquitectònic

Crida a la acció comunitària per protegir el patrimoni arquitectònic

Gemma Peris -
21.12.23 -

Les recents pintades aparegudes al patrimoni arquitectònic i històric de la comarca de la Segarra han desencadenat una crida a l'acció per part de diverses entitats locals. L'Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs (EFES), els Amics de l’Arquitectura Popular i la Fundació Jordi Cases i Llebot, han posat damunt la taula la importància de la protecció i preservació d'aquest llegat. 

La proliferació de pintades, especialment en cabanes i murs de pedra seca, però també en infraestructures viàries i dipòsits tenen un impacte directe en el paisatge, la identitat cultural i el benestar col•lectiu. El patrimoni cultural no només té valors estètics i ambientals, sinó també una dimensió econòmica, social i patrimonial.

 

PINTADA CERVERA
Església de Sant Joan de Jerusalem, Cervera

Segons aquestes entitats, la Llei del patrimoni cultural català obliga a les autoritats a protegir, conservar, estudiar i difondre el patrimoni cultural. En aquest sentit, existeix l'Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de la Segarra, que ha impulsat la Fundació Jordi Cases i Llebot, del qual ja se n’han publicat 8 volums.

cabana Tarroja
Cabana del terme de Tarroja de Segarra

RIQUESA ARQUITECTÒNICA DE LA SEGARRA

L'altiplà de la Segarra destaca per la seva riquesa arquitectònica, amb béns monumentals i populars que mereixen protecció especial. Tot i que alguns elements han perdut la seva funció utilitària, com marges, cabanes i cisternes, segueixen sent part integral del paisatge i de la història local. Per aquest motiu és vital vetllar pel seu estudi, protecció, promoció i dignificació, i encara més des que les tècniques en pedra en seca han estat reconegudes com a Patrimoni Mundial Immaterial per la UNESCO.

 

MESURES LEGALS

Església de Santa Maria, Cervera. Obra
declarada Bé Cultural d’Interès Nacional
Església de Santa Maria, Cervera. Obra declarada Bé Cultural d’Interès Nacional

Tant el Codi penal com la Llei del patrimoni cultural català estableixen mesures penals i sancions administratives per als responsables de danys al patrimoni històric i arquitectònic. Des de reparacions fins a multes a partir de 6.000 euros, aquestes lleis busquen dissuadir a aquells que posin en perill aquest ric llegat cultural.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

“LLEIDA, TERRA DE DONES TRANSFORMADORES”
Transformació feminista a la Lleida rural
10 RACONS DE L'OEST QUE NO ET POTS PERDRE
Et proposem que tu també els descobreixis
CERVERA, CAPITAL DE LES BRUIXES
L'Aquelarre
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu