18.06.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

LELS PINTURES DE SANTA MARIA DE L'ALBA DE TÀRREGA

El somni de Josep Minguell Cardenyes

El somni de Josep Minguell Cardenyes

Gemma Peris -
25.12.23 -

L’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega és un dels exponents més destacats de l’arquitectura barroca a Catalunya. Però des de fa uns anys, també és un dels més grans conjunts de pintura mural al fresc del món contemporani. El responsable d’aquesta façana artística és Josep Minguell, un pintor que ha plasmat el seu somni en els murs i les voltes de la l’església de la seva població natal.   


La seva obra a Santa Maria de l’Alba de Tàrrega és el seu projecte més ambiciós i personal. Va començar el 2005 i va acabar el 2022, després de pintar 1.014 metres quadrats de superfície. La seva intenció era fer una nova aportació artística a aquest edifici barroc, on el seu pare també havia deixat la seva empremta. Per això, va concebre un cicle de frescos que ocupen els murs i les voltes del creuer i les voltes de la nau central, amb escenes inspirades en els textos bíblics i en la història de l’església.  Els frescos de Minguell són una mostra de la seva visió personal i contemporània de la pintura al fresc, on combina elements figuratius i abstractes, colors vius i suaus, llums i ombres, geometries i textures. El seu estil és únic i reconeixible, i busca crear un diàleg entre la tradició i la modernitat, entre la cultura i la fe, entre l’art i la vida. 


Aquesta obra és el resultat d’un somni fet realitat per a Minguell, que ha dedicat una part important de la seva vida a aquest projecte. Per a ell, pintar a Santa Maria de l’Alba de Tàrrega ha estat una experiència vital, on ha pogut expressar la seva creativitat i la seva sensibilitat. També ha estat una manera de retre homenatge al seu pare i a la seva ciutat natal, ja que la silueta de la ciutat i el paisatge característic de l’Urgell, amb els seus colors, plantes i animals, hi són representats.  Per a Tàrrega, aquesta obra és un motiu d’orgull i de reconeixement, ja que converteix l’església de Santa Maria de l’Alba en un referent cultural i turístic. Els frescos de Minguell són una obra d’art de primer ordre, que atreuen visitants de tot el món i que enriqueixen el patrimoni artístic de la ciutat. 

Tàrrega

josep minguell cardenyes

Josep Minguell

Josep Minguell Cardenyes (Tàrrega, 1954) és un artista que ha recuperat la tradició històrica de la pintura al fresc, una tècnica mil•lenària que consisteix a pintar sobre una capa de calç humida amb pigments naturals. Aquesta tècnica requereix una gran habilitat i rapidesa, ja que la pintura s’ha de fer abans que la calç s’assequi. A més, la pintura al fresc té la particularitat que s’integra amb l’arquitectura, creant una relació entre l’espai pictòric i l’espai físic.  Minguell va estudiar Belles Arts a Barcelona i va començar la seva carrera com a pintor de cavallet. Però aviat va sentir la vocació de la pintura mural, influenciat pel seu pare, Jaume Minguell i Miret, que també va pintar frescos a l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega. Des de llavors, Minguell ha realitzat nombrosos projectes de pintura mural al fresc en espais públics i privats, tant a Catalunya com a l’estranger. Alguns exemples són el Palau de la Generalitat, la Universitat de Lleida, el Parlament Europeu o l’Hospital de Sant Pau. Minguell té la Creu de Sant Jordi i la Medalla d'or de la ciutat de Tàrrega.

Santa Maria Alba Tàrrega

COM ES POT VISITAR?

L’obra de Minguell a Santa Maria de l’Alba de Tàrrega es pot visitar de manera lliure i gratuïta, sempre que l’església estigui oberta al públic. També es pot sol•licitar una visita guiada, que permet conèixer amb més detall la història i el significat de les pintures, així com les anècdotes i els secrets que amaguen. Per a més informació, es pot contactar amb el telèfon 973 31 00 11 o amb el correu electrònic parroquia@albadetarrega.com.

 


TAMBÉ ET POT INTERESSAR

10 RACONS DE L'OEST QUE NO ET POTS PERDRE
Et proposem que tu també els descobreixis
DESCOBRIM EL CASTELL DE CIUTADILLA
Els Amics del Castell fan visites guiades cada diumenge
EL PILAR D'ALMENARA
El Far de la plana de l'Urgell
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu