27.07.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
Estimaocells enlloc d'espantaocells
ESPAI MALDANELL
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

L'ESPAI MALDANELL

On es tanca el cercle

On es tanca el cercle

Gemma Peris -
16.02.20 -

Segurament, si us parlen de Vallbona de les Monges, el primer que us vindrà al cap és el monestir cistercenc de Santa Maria de Vallbona. Ara, però, teniu un altre atractiu per visitar aquesta bonica població de l'Urgell, l'Espai Maldanell, un centre d'interpretació dels ecosistemes i la biodiversitat que hi ha a la zona de la vall del riu Maldanell.

Des de fora us pot semblar que només és un cobert, però en realitat és un antic molí d'oli on, quan hi entreu, hi trobareu fotografies i informació sobre els ocells, rèptils, mamífers i amfibis que podeu veure si passegeu per aquesta vall.

Entrada de l'Espai Maldanell
Plafó explicatiu dels ocells que es pot veure a l'Espai Maldanell

"Com que nosaltres estimem els ocells, vam aplicar una psicologia inversa i vam dir: "canviarem el nom i els direm Estimaocells.""

Darrere d'aquesta iniciativa hi ha l'Eduard Viver i la Minerva Sellés, dos amants de la natura que ja fa temps que treballen per preservar la biodiversitat de la zona. Un dels projectes més vistosos que han impulsat és el dels Estimaocells. I sí, tot i que tenen forma d'espantaocells en realitat no tenen la funció d'espantar-los sinó d'atreure'ls.

El projecte dels Estimaocells neix el 2012 per recuperar la clàssica figura humana de l'espantaocells. Eduard Viver explica, però, que "com que nosaltres estimem els ocells, vam aplicar una psicologia inversa i vam dir: "canviarem el nom i els direm Estimaocells", semànticament un mot similar però amb un contingut molt diferent".

 

Eduard Viver explicant el projecte dels Estimaocells

"Cada Estimocells és d'una família del poble."

Eduard Viver també explica que "els Estimaocells es diferencien dels espantaocells perquè porten una caixa niu al cap, porten menjadores, porten aigua i la seva funció és estimar els ocells, protegir-los. Estimaocells és un projecte de comunitat perquè cada Estimocells és d'una família del poble. Per tant si en tenim 40, [aquests] representen 40 famílies, propietaris i pagesos. I ha funcionat perquè a través d'aquests ninots hem fet els veritables projectes de fauna: els observatoris de fauna". Eduard Viver afegeix que aquest "és un projecte transformador, perquè ha transformat el poble, la cultura i la consciència [...]. A més és un projecte de reciclatge, perquè [els Estimaocells] estan fets amb materials reciclats i aquest és el seu valor: l'art, el reciclatge, el territori i la biodiversitat".

Estimaocells dins l'Espai Maldanell

"Aquí és on rau l'èxit perquè és on es tanca el cercle."

L'altra impulsora de l'espai, Minerva Sellés, explica que gràcies als Estimaocells "s'ha posat en marxa una dotzena d'observatoris a la zona, fets amb vidre espia que permet observar tota la fauna que ens envolta de molt a prop. Cada setmana venen famílies, grups d'amics i fotògrafs a observar els ocells i la fauna que ens envolta. La restauració de cabanes i aixoplucs de pedra seca ha donat pas a uns observatoris totalment integrats dins del territori i la majoria d'ells gràcies a propietaris i altres pagesos de la zona que s'han compromès amb el patrimoni faunístic que tenim i que volen cuidar. De fet són ells mateixos els que acompanyen els visitants als seus propis observatoris. Aquí és on rau l'èxit perquè és on es tanca el cercle".

Plafons explicatius dins l'Espai Maldanell

"Que els habitants del poble i d'aquesta zona es puguin quedar; no volem que la gent marxi."

I així és com d'un projecte en neix un altre. El mateix ha passat amb l'edifici que acull l'Espai Maldanell. Quan van començar les obres de rehabilitació van descobrir que no era un cobert qualsevol; era l'antic molí del comú, datat al segle XVII, segurament el primer gran projecte que van emprendre els vallbonins després de traslladar-se des de Montesquiu. El més impressionant del molí, del qual se'n vol fer la museïtzació, és que conserva tots els espais per poder explicar els processos per fer l'oli. A més bona part de les estructures estan construïdes mitjançant la tècnica de la pedra seca, declarada Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO. Val a dir que aquest espai s'ha pogut rehabilitar gràcies a un fons LEADER i que és previst que ben aviat comencin les obres per aixecar un nou pis on hi haurà un alberg amb capacitat per a 16 persones i que és finançat per la Diputació de Lleida a través del projecte Ponent Actiu per potenciar el turisme ornitològic.

I tot plegat té un objectiu que ens explica l'alcaldessa Elisabet Riera: "que els habitants del poble i d'aquesta zona es puguin quedar; no volem que la gent marxi."

Si voleu saber-ne més podeu entrar aquí o aquí

SITUACIÓ I MÉS INFORMACIÓ

Situació
Vallbona de les Monges es troba al sud de la comarca de l'Urgell. Hi arribareu per la carretera LV-2021

Més informació

Ajuntament de Vallbona de les Monges 

Prat de la Riba, 3, Vallbona de les Monges

 973330260

ajuntament@vallbonadelesmonges.cat

 

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

EL PILAR D'ALMENARA
El Far de la plana de l'Urgell
LA PEDRA SECA
Patrimoni de la pagesia. Patrimoni del món.
MONTFALCÓ MURALLAT
La Toscana lleidatana
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu