18.06.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
El far de la plana de l'Urgell
PILAR D'ALMENARA
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

EL PILAR D'ALMENARA

El Far de la plana de l'Urgell

El Far de la plana de l'Urgell

Gemma Peris -
06.12.19 -
Des del Pilar es poden veure les millors vistes de la plana d'Urgell

El Pilar d'Almenara és una torre circular construïda durant els segles XI i XII, situada al capdamunt de la Serra d'Almenara, un indret privilegiat per veure de cap a cap tota la plana de Lleida. I el millor de tot: s'hi pot pujar lliurement!

 

Es tracta d'una torre que en el seu moment servia de defensa i guaita. Per entrar-hi us haureu d'enfilar per unes escales metàl·liques que s'hi ha instal·lat, ja que la porta és a 6 metres d'alçada. Heu de tenir en compte que la construcció fa 15 metres d'alçada i 7 de diàmetre.

 

Un cop dins, us trobareu a la primera planta tancada per una volta amb un petit forat que dona accés a la segona, mitjançant unes escales de gat. Des d’allí ja podreu accedir al terrat de la torre, on us esperen unes vistes espectaculars. En un dia clar es pot veure, fins i tot, la Seu Vella de Lleida.El primer tram l'haureu de pujar per unes escales metàl·liques 

Ah! Si us hi fixeu bé, a l'exterior hi podreu veure dues seqüències de forats a una alçada de 3 i 7,5 m de terra que, en el moment de construir la torre, van ser usats per recolzar la bastida.

 

Per tot plegat és una obra declarada Bé Cultural d'Interès Nacional.

 

El Pilar d'Almenara es troba enmig de l'Espai Natural Protegit de la Serra de Bellmunt. Des de dalt de la torre, podreu resseguir el canal d'Urgell i veure la varietat de conreus que hi ha a la zona. En funció de l'època de l'any en què visiteu l’espai, el paisatge serà d'un color completament diferent.

 

A pocs metres del Pilar, hi trobareu les ruïnes de Sant Vicenç, una ermita romànica. Durant la Guerra Civil Espanyola moltes de les pedres de l'edificació es van aprofitar per construir els nius de metralladores de la xarxa de trinxeres de les tropes republicanes, les quals encara es conserven.

Aquest és un dels millors llocs de la Plana de Lleida per veure les postes de sol

Per arribar al Pilar haureu de deixar el cotxe en un petit pàrquing que s’ha habilitat al voral de la carretera i, caminant per un sender, fareu cap al peu de la torre. No hi ha pèrdua; el Pilar l'Almenara es veu des de gairebé qualsevol punt de la plana d'Urgell.

la curiositat

Aquest és un bon lloc per contemplar vistes, diürnes i nocturnes

Si amb la visita a la torre no n'heu tingut prou, heu de saber que el Pilar d'Almenara té dues germanes bessones al castell de Verdú i al de Guimerà, construïdes per vigilar les incursions sarraïnes. Podeu completar l'excursió, doncs, amb la visita a aquestes dues boniques poblacions medievals de l’Urgell.

Totes les imatges d'aquesta hitòria són de Ramon Oromí, @sobreelterreny

SITUACIÓ I MÉS INFORMACIÓ

Situació

Als afores d'Almenara Alta, petita població del municipi d'Agramunt (Urgell). Hi arribareu conduint per la LV-3231.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

LA PEDRA SECA
Patrimoni de la pagesia. Patrimoni del món.
MONTFALCÓ MURALLAT
La Toscana lleidatana
SANT LLORENÇ DE MONTGAI
Aigua, pedra, vida... i prehistòria
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu