12.04.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
PERSONALITZEM TOTS ELS DISSENYS
Jaume Solsona
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

ESPAIS EXPOSITIUS

Transformant conceptes en espais

Transformant conceptes en espais

Pili Garcia i Esther Peiró -
22.05.20 -
Jaume Solsona és el gerent i director tècnic d'Espais Expositius

Des de l’arribada de la pandèmia causada pel coronavirus, no hem parat d’observar i de fer esment de les noves maneres de treballar que s’han hagut d’adoptar en moltes empreses però, també, dels canvis que algunes han fet pel que fa a la seva producció. Així doncs, hem vist com la SEAT ha passat a produir respiradors o bé com algunes perfumeries, com la Puig, han col·laborat en la fabricació de gels hidroalcohòlics. En alguns casos, aquest canvi ha estat circumstancial, donat, en gran part, per la necessitat de cobrir un pic de demanda puntual. 

Ara bé, hi ha empreses d’altres sectors en què el canvi no ha estat opcional i, a més, es preveu que aquest procés serà llarg ja que les activitats a les quals van destinats els seus productes trigaran temps a tornar-se a fer. 

Diu un proverbi japonès que el bambú que es doblega és més fort que el roure que resisteix. Flexibilitat i adaptabilitat. Vet aquí la qüestió! Dit d’una altra manera: no és més fort ni més intel·ligent qui sobreviu sinó aquell que més s'adapta als canvis. I això no ho diem nosaltres; ho diu Charles Darwin a la teoria de la selecció natural de les espècies. 

Adaptar-nos, fer-nos flexibles per a continuar vivint amb actitud positiva. 

Això és el que ha fet el Jaume Solsona d'Espais Expositius; ell en sap un niu de transformar conceptes en espais. Per això, ha aprofitat el bagatge professional assolit després d'anys dedicats al muntatge d'estands per a fires i exposicions per posar-lo al servei de les noves necessitats: el disseny i la producció de mampares per a espais comercials o d'atenció al client. 

El Jaume ha aconseguit adaptar-se als canvis, sí, però sense perdre l'essència: a Espais Expositius s'hi continua transformant conceptes en espais.

 

 

Jaume Solsona, molt benvingut! Com va aquest desconfinament progressiu?
J.S.
Doncs mira, esperant que arribi la normalitat, per poder treballar més còmodament.
Suposo que tots aquests dies heu estat donant tombs a moltes coses i de fet, de resultes d’aquest confinament, ha sorgit un nou projecte d’Espais Expositius. Que ens ho explicaries, si’s plau?
J.S.
Sí, com que nosaltres ens dediquem, principament, a fer estands i justament aquests mesos (temporada alta de les fires) s’ha paralitzat tot aquest tema, hem estat pensant i treballant per oferir un altre servei molt necessari, com són les mampares anticontagi. Com que tenim la infraestructura muntada amb els proveïdors de materials, doncs, hem tirat endavant aquest nou producte.
Una de les tasques que més es duu a terme, darrerament, a l’empresa del Jaume és el disseny i producció de mampares per a espais comercials o d'atenció al client
Ja hem vist com molts negocis, els que sí que han estat oberts durant el confinament (els de primera necessitat), han anat afegint aquestes mampares de protecció, sobretot a les zones dels caixers. El vostre producte, també serviria per aquells negocis que necessitin aquest espai entre la persona que cobra i el client, per exemple?
J.S.
Sí, sí, estem fent aquest tipus de mampares però, ara mateix, ens estem encarant a tot el que seria tema d’oficines, a més d’atenció al públic. Perquè el que ens ha passat és que n’hi ha hagut tanta demanda que s’ha acabat el metacrilat. Per això, ara estem fent mampares semitransparents per als interiors de les oficines on no és necessària tanta transparència com per veure el client. Es tracta d’un producte per dividir els llocs de treball.
A Espais Expositius es munten diferents tipus de mampares, sempre adaptades a les necessitats del client
D’acord, perquè això també es necessitarà una vegada ens tornem a incorporar, oi?
J.S.
Sí, i tant. Ho estem fent per a empreses de primera necessitat que ja estan treballant i que ara necessiten establir aquest distanciament entre els treballadors. Perquè a les oficines on hi ha més d’una persona o on estan treballant en taules conjuntes, necessiten aquest tipus de separador.
Així que s’ha esgotat el metacrilat?
J.S.
Hi ha hagut tanta demanda que s’ha esgotat el metacrilat i les fàbriques han establert un període de dos mesos en què pràcticament no se’n podrà adquirir. Es va subministrant molt poc a poc; això passa amb el metacrilat i tot el que sigui transparent, que també s’està esgotant.
Sí? Vidre també? Perquè llavors, quines alternatives proposeu vosaltres a Espais Expositius?
J.S.
Nosaltres estem treballant amb vidre, principalment, i policarbonat, segons la necessitat del client i l'ús que s'ha de fer del producte. Amb el vidre no hi ha problemes de subministrament.
Els materials emprats a Espais Expositius per a la producció de mampares són el vidre, el policarbonat i l’alumini
Vosaltres que esteu acostumats a muntar grans infraestructures, dissenys molt vistosos i molt exclusius per a fires, això també ho podeu adaptar a les empreses? Aprofiteu els vostres coneixements en aquests dissenys per a empreses per tal que, a banda que hi hagi aquesta protecció transparent o semitransparent, pugueu aportar un toc de disseny als espais de treball?
J.S.
Sí, aquest és el nostre propòsit, oferir servei i cuidar el detall, ja que en aquest cas de les mampares, a part de protegir, hem de pensar en donar la millor usabilitat i qualitat. Les nostres mampares, al ser de vidre i alumini, tenen una imatge molt neta i ofereixen bon disseny i durabilitat.
Llavors, Jaume Solsona, quina és la vostra metodologia de treball ara? Perquè, és clar, heu adaptat la vostra empresa, la vostra producció a la COVID i a les afectacions però el procés de treball també l’heu canviat. 
J.S.
Exacte. Doncs contactem via telèfon i videotrucada per conèixer la necessitat; i per mitjà de fotografies dels espais i mides orientatives que ens facilita el client, podem fer una valoració al més adient possible. El client té inicialment la idea de la mampara de metacrilat que es pot trobar a qualsevol comerç o per Internet però la solució que nosaltres li estem oferint és una altra, és una mampara de protecció de llarga durada, més sòlida i adaptada al seu espai. Són mampares que perduraran en el temps, ja que están fetes amb els millors materials.
Que siguin definitives. I a l’hora de fer el muntatge, com ho feu?
J.S.
Per això no hi ha problema. Portem la mampara al lloc de treball del client i el muntatge és inmediat ja que està pràcticament acabada. Ens adaptem a les necessitats d’ells: hi podem anar en cap de semana o fora d’horari laboral, per tal de fer-ho còmode i que els treballadors s’ho trobin ja muntat. El muntatge és net i inmediat.
El muntatge de les mampares s'acostuma a fer en les hores indicades pel client i, si cal, en cap de setmana
Ja comença a haver-hi consciència que, de moment, aquestes mesures s’han de prendre i que ens haurem d’acostumar a estar una mica separats els uns dels altres. Com ho perceben els clients?
J.S.
Hi ha clients que ho volen perquè es pensen que això durarà quinze dies o dos mesos i, de fet, nosaltres per qui estem treballant és per a un client que ja està acceptant que això serà llarg i que vol deixar les estructures fixes al lloc de treball.
I pel que fa als formats, què es necessita: parets de dalt a baix, panells, separació a les taules... Perquè serà totalment diferent la manera d’entendre la feina abans del coronavirus i després del coronavirus, o no?
J.S.
Jo crec que sí. Però també crec que la nostra societat encara no hi està preparada, en el sentit que som mediterranis i necessitem una mica aquest contacte més proper, més humà. Inclús nosaltres, pel que et comentava abans; a l’hora de dissenyar sempre volem conèixer el client, volem conèixer l’espai i ara mateix ens trobem amb que això no ho podem transmetre. A nosaltres ens agrada treballar veient les coses i coneixent les necessitats de primera mà i aquest distanciament el mantenim perquè és el que s’ha de fer però no ens costa treballar així. És una circumstància i esperem que aviat puguem tornar a la normalitat.
Una altra de les coses que et preguntava, també, era si calien panells, per exemple, del sostre fins a terra o si amb separacions entre taules de mig metre o d’un metre n’hi hauria prou... En quins projectes i en quines circumstàncies us esteu movent?
J.S.
Estem fent de tot però normalment estem fent estructures de sobretaula, per exemple, en grups de taules d’oficines on hi ha deu, quinze, vint persones en diferents taules i el que estem fent és, diguéssim, protegir una mica amb estructures que parteixen de sobre de la taula. Als negocis de cara al públic com gestories, comerços, agents d’assegurances i similars, ja estem oferint vidre amb finestreta per passar els papers o altres. Cada oficina o lloc de treball és un projecte diferent per això, ens agrada el fet de poder-nos adaptar i fer-ho a mida. Ens adaptem a cada lloc, no tenim un producte definit o estandarditzat sinó que el que volem és adaptar-nos a cada client i a cada lloc de treball.
Això que deies, oi?, buscar aquella personalització. Segons qui us ho sol·liciti, tindrà una necessitat o una altra i vosaltres us hi adaptareu. És així?
J.S.
Sí i no només entre diferents clients, sinó també dins de la mateixa empresa. No cal que tot sigui igual sinó que a cada espai hi posarem el que li calgui. A un lloc li ficarem de peu, a l’altre li ficarem de sobretaula i a l’altre, inclús, li podem suspendre del sostre. Perquè tots els espais són diferents i ho adaptem a cada espai. Més que a l'empresa, ens adaptem a cada raconet de l’empresa.
A Espais Expositius s'hi continua transformant conceptes en espais a través del disseny industrial
Jaume Solsona, queda clar que cal reinventar-se, buscar les oportunitats quan venen sotragades; vosaltres ho esteu fent a Espais Expositius. Us trobem a través de la pàgina web on tenim el contacte si busquem espaisexpositius.com, oi? També podem veure-us a Instagram i Facebook.
J.S.
Sí, ens podeu trobar a Instagram i Facebook, com bé dius, i a la pàgina web on està tot actualitzat, tot al dia. Anem publicant a les xarxes les mampares que anem servint perquè la gent les pugui veure i conèixer.
I ara a tall personal, Jaume Solsona: després de fer fires, que m’imagino que deu ser un moment especial, oi, muntar estands a fires molt ben acabats i vistosos, com portes ara aquest canvi, aquesta adaptació a la nova realitat? Perquè les fires sembla que trigaran a tornar i, quan ho facin, segur que es faran d’una manera diferent.
J.S.
Sí. Una mica expectant. No sabem com canviarà, no sabem quan es podrà tornar a fer fires. Estem expectants per seguir adaptant-nos als canvis. No ens podem quedar quiets ni queixar-nos, cal mirar endavant i continuar treballant amb actitud positiva, tots, donant el millor de nosaltres.
I d'altra banda, tot aquest bagatge (perquè quan parlem d’Espais Expositius hem de pensar que la vostra feina no és només la de muntar la part física de l’estand sinó que també cal muntar tot l’interiorisme, el grafisme...) on quedarà ara? El podeu aplicar al sector de les mampares de seguretat? 
J.S.
Una miqueta. Tant als estands com a les exposicions treballem en moltes disciplines. Per exemple: hi ha la part de disseny industrial, hi ha la part d’interiorisme, la part de disseny gràfic... tota una sèrie d’elements que ajuden a fer que amb un projecte com un estand o una exposició quedis content. Tot aquest treball interdisciplinar dona un fruit. Ara això no ho podem transmetre, no hi som tots treballant en això (les mampares) i el que voldríem és que tota aquesta creativitat es tornés a expressar de manera conjunta. Aquest temps és un període d’entretemps; a Espais Expositius treballem per adaptar-nos i tirar cap a endavant.
I tan que sí! Com ho fem tots plegats, cadascú en la nostra nova normalitat. Jaume Solsona, gerent d’Espais Expositius, moltíssimes gràcies per estar amb nosaltres. Et desitgem tota la sort.
J.S.
Gràcies a vosaltres i, igualment; molta sort a tots. Força, salut i optimisme!   

Trobaràs totes les solucions que et pot oferir aquesta empresa al seu lloc web.

PODCAST

Jaume Solsona. Transformant conceptes en espais a Espais Expositius

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

CONSERVES ANTONIETA
Elabora unes de les millors melmelades del món
FRUCTUMcat. SI LA VIDA ET DONA LLIMONS...
fes melmelada
ELS DISSENYS DE LATIPO
La visibilització de l'essència
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu