06.11.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
DAMUNT L'ESCENARI S'EMPODEREN
Incursió Social Juneda
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

EL PODER D'UN ESCENARI

InCursió Social Juneda

InCursió Social Juneda

Gemma Peris -
09.12.19 -
Els moments abans de l'espectacle són de molts nervis


Arriben a la porta del darrere del teatre amb diferents furgonetes. Falten poques hores perquè comenci l'espectacle i estan nerviosos. Una escena molt habitual abans de l'estrena de qualsevol obra de teatre. En aquest cas, però, els vehicles són adaptats i els actors i actrius que en baixen són usuaris de quatre centres que treballen amb persones amb altres capacitats (l'associació Alba, Sant Joan d'Almacelles, Talma de Juneda, L'olivera de Vallbona de les Monges i ACUDAM de Mollerussa), de la residència d'avis de Juneda, voluntaris i monitors. En total són quaranta-cinc persones, entre usuaris i monitors, que durant quatre dies pujaran damunt l'escenari de diferents municipis lleidatans i representaran, ni més ni menys, que Romeu i Julieta de Shakespeare. Ja us avancem, però, que el que comença com un clàssic acaba de forma sorprenent. Un Romeu i Julieta contemporani.

Més de quaranta persones participen al projecte

"Per a mi fer teatre és jugar i a vegades als professionals se'ns oblida. Amb ells hi ha cor i joc i et puc dir que és pur teatre"

Sota la direcció de la ballarina i dramaturga Vero Cendoya i de l'actriu Anna Barrachina, des del mes de setembre cada setmana tots els participants en aquest projecte s’han trobat a Juneda per crear i assajar l'obra que després han portat damunt l'escenari. Barrachina explica: "partim d'una idea que sorgeix entre tots i comencem a crear. El procés creatiu és molt bonic. Per a mi fer teatre és jugar i a vegades als professionals se'ns oblida. Amb ells hi ha cor i joc i et puc dir que és pur teatre. Fan màgia. Posen el cor i l'esforç".

 

Així doncs aquest any han decidit treballar l’obra Romeu i Julieta perquè un dels usuaris del centre Talma de Juneda va demanar de fer de Romeu. A partir d'aquí, les directores recullen les idees de totes les persones que hi participen i així van creant una obra a mida, tenint en compte les aportacions de tots.

Incursió Juneda
Avis, monitors i persones amb altres capacitats comparteixen escenari


Un moment de Romeu i Julieta

L'objectiu del projecte és, doncs, potenciar les capacitats que té cadascun d'ells i elles i donar-los l'oportunitat de poder expressar sentiments, que potser a la vida real no els costa.

Un altre dels valors que aporta Juneda InCursió ve donat pel fet que alguns dels actors viuen en una residència d’avis i això suposa, per a la resta d’actors, haver-hi de conviure, tot tenint-ne en compte la vulnerabilitat física. Entre tots, doncs, s’ajuden. 

Un cop surten a l'escenari afloren i creixen totes les seves potencialitats. Fer teatre és una manera d'explorar potencialitats que tenen tots. Vero Cendoya afegeix: "Estar damunt de l'escenari els transforma; comproves el poder transformador del teatre i de les arts. Quan pugen a l'escenari tenen poder, mostren empoderament."

Inursió Juneda
Un moment de Romeu i Julieta

"¡Ojito, que somos muchos y estamos muy locos!"

Durant el mes d'octubre es troben un cop per setmana al teatre de Juneda. Al novembre els assajos s'intensifiquen i ja es fan dos dies a la setmana, fins que la setmana abans de l'estrena els assajos es fan cada dia amb tot el vestuari i l'escenografia. El resultat és un Romeu i Julieta clàssic fins que el comando KAE (Komando AntiEtiquetes) irromp a la sala. I es produeix un segrest de sales de teatre a nivell nacional, perquè com diu una de les protagonistes "¡Ojito, que somos muchos y estamos muy locos!". D'aquesta manera l'obra es converteix en una reivindicació d'una vintena de drets, des de la demanda "que les cadires de rodes puguin accedir a tots els espais públics" o que "les empreses compleixin amb el 2% de persones amb discapacitat a les seves plantilles ...", fins a la sol·licitud de “pensions més dignes”. Finalment la representació acaba amb moments especials i molta màgia.

I d’això en poden donar fe els espectadors que van omplir les sales del Teatre de l'Escorxador de Lleida, la Sala Polivalent d'Almacelles, el Teatre Foment de Juneda i, on han acabat, el Teatre Ateneu de Tàrrega, entre el 24 de novembre i l’1 de desembre de 2019.

L'inici del projecte

El "Komando AntiEtiquetes" exposa les seves reivindicacions 

InCursió Juneda va començar el 2012 amb l'objectiu de promocionar la participació al món teatral, de persones que habitualment no tenen l'oportunitat d'accedir-hi. Durant tot el procés, professionals del món del teatre acompanyen els usuaris perquè siguin creadors i protagonistes d'una experiència teatral.

La idea va sorgir a partir dels cursos de formació que es feien per a professionals on hi participaven professors com Sol Picó o Andrés Lima. A partir d'aquí neix la idea de fer un projecte alternatiu amb usuaris del centre Talma de Juneda i de la residència d'avis d'aquesta població de Les Garrigues. D'aquí en surt la primera obra d'InCursió Social Juneda, un dels primers projectes d'aquestes característiques que hi va haver a Catalunya.

Fins i tot l'any 2017 InCursió Social Juneda va actuar a FiraTàrrega amb l'espectacle Welcome to paradise.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

#ContagiaFelicitat
Dia Internacional de la Felicitat
EL ROSAL DE TÀRREGA
100 anys d'història
MALGRAT TOT, FIRATÀRREGA
FiraTàrrega posa en marxa una plataforma digital per a professionals i artistes
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu