18.06.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
CASTELLS DE LA SEGARRA
L'ARANYÓ
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

L'ARANYÓ

Història, literatura i llegendes

Història, literatura i llegendes

Gemma Peris -
22.10.20 -

De ben segur que heu sentit a parlar molts cops de l’escriptor Manuel de Pedrolo (1918-1990), i gairebé segur que n’heu llegit alguna de les seves obres, la més coneguda, El mecanoscrit del segon origen. El que potser no sabeu és que tot i que va passar bona part de la seva infància i joventut a Tàrrega, Pedrolo va néixer en un castell, més concretament al castell de l’Aranyó. Aquest és un poble situat al municipi dels Plans de Sió, a la Segarra, molt a prop de Cervera. Avui en dia hi viuen molt poques persones, no arriben a la desena.

 

Carrer exterior de l'Aranyó.

Som en una població medieval, amb un castell força gran, un portal i un carrer cobert on encara es pot veure la reixa que barrava el pas als forasters. Ah! I una església, la de l’Assumpció de l’Aranyó, que tot i que conserva l’orientació original i la portalada, està totalment reconstruïda.  

Carrer d'entrada de l'Aranyó.

El Castell de l’Aranyó, monument històric declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, està documentat des del s. XII. És un edifici gran, amb una torre quadrada, una portalada amb dovelles llargues i finestrals renaixentistes, amb l’escut d’armes partit entre bandes i àguiles. Tot l’edifici es va reconstruir al segle XVI i va donar lloc a un castell-palau. El 1831 el castell va passar a mans dels Pedrolo-Gomar.

Castell
Torre del castell de l'Aranyó.

Passejant per la població també crida l’atenció un seguit d'arcades dobles unides a la part superior per grans lloses de pedra, que formaven part de l'estructura defensiva. L’estructura desemboca a la que era la porta d’accés a la vila, que dona pas a un carrer cobert per una volta de canó.

Arcades dobles de la fortificació de l'Aranyó

El castell i el seu conegut habitant no són els únics atractius que té aquesta població. No massa lluny hi ha dues grans roques de sauló, ara molt erosionades, conegudes com “els pallers de pedra” per les formes que tenen i que, a més, són les protagonistes d’una llegenda popular. Són roques de gairebé 4 metres d’alçada, que destaquen enmig de la plana. Molt a prop hi ha altres roques amb cavitats excavades a la pedra, sepultures excavades.

Església
Església de l'Assumpció amb el castell de Montcortés al fons.

Manuel de Pedrolo i Sánchez de Molina va néixer a l'Aranyó, l'1 d'abril de 1918 i va morir a Barcelona, el 26 de juny de 1990. És considerat l'escriptor més prolífic de les lletres catalanes ja que va publicar 128 obres. També va ser l'escriptor més perseguit per la censura franquista. Pedrolo va cultivar tots els gèneres literaris: poesia, teatre, i narrativa. 

 

SITUACIÓ I MÉS INFORMACIÓ

Situació
L'Aranyó és una població del municipi de Plans de Sió, a la Segarra i es troba a només 6 quilòmetres de Cervera. El seu castell està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

Més informació
Consell Comarcal de la Segarra
Pg. Jaume Balmes, 3
25200 Cervera
Horari: de dilluns a dijous de 8 a 19 h i divendres de 8 a 14 h
Tel. 973 531 300 / 973 531 303
turisme@ccsegarra.cat

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

EL PILAR D'ALMENARA
El Far de la plana de l'Urgell
ESTANY D'IVARS I VILA-SANA
Un oasi enmig de la plana d'Urgell
LA BARONIA DE SANT OÏSME
Un racó imperdible
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu