25.07.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
ENTRE EL CEL I LA TERRA
PAISATGE I HISTÒRIA
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

LA BARONIA DE SANT OÏSME

Un racó imperdible

Un racó imperdible

Gemma Peris -
05.10.20 -

Que la comarca de la Noguera té infinitat de racons dignes de les millors fotografies, no és cap secret. Avui us en descobrim un que té un especial encant, per la seva ubicació però també per tota la història que amaguen les parets de la Baronia de Sant Oïsme.
Aquesta petita població és en un punt estratègic de la serra del Montsec, just damunt del pantà de Camarasa, enfilat damunt d'unes roques amb la torre del castell presidint tot el paisatge.

Baronia
Torre circular de la Baronia de Sant Oïsme


Baronia de Sant Oïsme
Camí d'accés a la torre del castell

Arribar-hi és molt fàcil, des de la carretera del Doll veureu la torre del castell, d'època romànica, uns quants revolts abans d'arribar al trencall, on un restaurant a peu de la carretera us servirà de punt de referència.
Un cop passat el restaurant, trobareu alguns llocs per aparcar, us aconsellem que deixeu aquí el cotxe, esteu a punt d'entrar en un poble medieval, amb carrers estrets i empedrats.


Baronia de Sant Oïsme
Torre del castell de Sant Oïsme

Com us dèiem, presidint la població hi trobareu la torre del castell, on podreu pujar lliurement. Per accedir-hi haureu de buscar el carreró, porxat i de pedra que us deixarà a les portes del castell, que només manté en peu algunes parets. El camí passa just per damunt del pantà.
Si des d'aquí les vistes són espectaculars, imagineu les que trobareu al capdamunt de la torre cilíndrica de 14 metres d'alçada. A dins hi trobareu una escala metàl·lica que us permetrà pujar fins a dalt de tot.
Tant la torre com alguns dels murs que es poden observar estan datats del segle XI.
Una de les peculiaritats d'aquesta torre és que està construïda damunt d'una roca.

Vista cap al Monsec des de la Baronia de Sant Oïsme

Del conjunt històric de la Baronia de Sant Oïsme també n'hem de destacar l'església de Sant Bartomeu, també d'època romànica, l'antiga capella del castell. Formada per una sola nau amb volta de canó té un acabat de tres absis semicirculars. L'edifici està coronat per un campanar quadrat datat del segle XII.

Vista de l'església de Sant Bartomeu des del capdamunt de la torre 

SITUACIÓ I MÉS INFORMACIÓ

Situació
La Baronia de Sant Oïsme és una població pertanyent al municipi de Camarasa, a la comarca de la Noguera. Per accedir-hi heu d'agafar la C-13, coneguda popularment per el Doll.

Més informació
http://www.ccnoguera.cat/noguera-turisme

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

SANT LLORENÇ DE MONTGAI
Aigua, pedra, vida... i prehistòria
MONTFALCÓ MURALLAT
La Toscana lleidatana
LA PEDRA SECA
Patrimoni de la pagesia. Patrimoni del món.
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu