Passejant pels camins dels secans de la plana de Lleida és probable trobar unes construccions ben singulars, casetes d'obra plenes de forats; són torres de nidificació. N'hi ha una trentena, de les quals 11 s'han construït durant aquest últim any. El seu objectiu és protegir algunes espècies d'ocells que estan en perill d'extinció, en especial, el xoriguer petit.
Aquesta i altres espècies viuen als secans de Lleida, uns espais que han vist reduïdes les seves hectàrees amb la transformació als cultius de regadiu de molts trossos. De fet, són ocells que a Catalunya només nidifiquen a la plana de Lleida i a l'Empordà.
Per saber quina és la funció d'aquestes torres, hem parlat amb el Jaume Bonfil Solsona, tècnic de fauna del Departament de Territori i Sostenibilitat. Ell s'encarrega de gestionar, coordinar i fer el seguiment del xoriguer petit des que es va iniciar el projecte. Així doncs, ajudat per altres persones, cada primavera i estiu fa el seguiment dels ocells que s'hi han instal·lat.
EL XORIGUER PETIT
És un rapinyaire de mida petita, d'uns 60 o 70 centímetres d'envergadura. Arriba a Lleida al mes de març, després de passar la tardor i l'hivern a l'Àfrica. Fa nius en forats o sota teulada.
Necessita zones amb vegetació, guarets i marges on poder caçar insectes, especialment llagostes.
La transformació de terrenys de secà en cultius de regadiu, l'abandonament de cabanes al camp i la disminució d'insectes, són els principals problemes als quals ha de fer front aquesta espècie.
EL GAIG BLAU
És un ocell d'uns 70 centímetres d'envergadura. Destaca per tenir el cap gran, el bec fort i negre i el cos de color blau amb el dors de color castany.
Arriba a Lleida a finals d'abril i torna a marxar a l'agost cap a l'Àfrica Subsahariana. Cria en forats i necessita vegetació baixa a prop de guarets, marges o erms on pugui trobar aliment, principalment insectes grans, sargantanes i petits mamífers.
QUÈ ÉS UNA ZEPA?
Les ZEPA són zones d'especial protecció d'aus que pretenen garantir la protecció de determinades espècies d'ocells i que la UE incorpora dins la xarxa Natura 2000.
Per tal d'afavorir la conservació i protecció d'aquests ocells, els estats membre de la UE han de conservar els seus hàbitats. Aquestes zones, les ZEPA, han de tenir uns condicionants establerts, com ara evitar la contaminació, el deteriorament dels hàbitats o la pertorbació d'aquestes espècies.
Aquestes són algunes espècies que es poden trobar als secans de Lleida: el torlit, la cogullada fosca, la calàndria, la terrerola vulgar i la rogenca, la ganga, la xurra, el sisó, el còlit negre, el tallarol trencamates, el trobat, la xixella, l'esparver d'espatlles negres o el falcó mostatxut...
Els secans formen part de la biodiversitat i la identitat del paisatge de la plana de Lleida.
Són àrees de gran valor ecològic, paisatgístic i identitari, tant per a L'Oest com per a tot el conjunt de Catalunya.