18.06.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
FULLEDA TURISME ACTIU
500 QUILÒMETRES DE CAMINS
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

FULLEDA TURISME ACTIU

Indrets per descobrir

Indrets per descobrir

Gemma Peris -
30.03.21 -

Hi ha indrets que a primera vista poden pasar desapercebuts, però quan hi pares a respirar i et fixes en el detalls, t’adones que tenen tots els ingredients per fer-hi una bona estada. Aquest és el cas de moltes poblacions de L’Oest, i avui ens volem fixar en Fulleda, ara que ha posat en marxa el web www.fulledaturismeactiu.cat on s'hi aglutinen tots els atractius turístics de la població: des de 500 quilòmetres de rutes per poder fer a peu o en bicicleta fins a diverses propostes de llocs on menjar o dormir. 

Val a dir que Fulleda es troba en un enclavament tan singular com desconegut. És a la comarca de les Garrigues, una zona de secà on hi trobarem conreus de cereals, vinyes, oliveres i ametllers però també frondosos boscos mediterranis. 

 

Fulleda
Foto: Fulleda Turisme Actiu


Fulleda
Foto: Fulleda.org

L’Ajuntament de Fulleda, amb la col·laboració de Boira Experience, ha posat en marxa Fulleda Turisme Actiu, un projecte destinat a conèixer els actius naturals, paisatgístics, culturals i patrimonials de la població i el seu terme municipal.  

Mitjançant aquestes rutes, es convida a tot aquell que vulgui a recórrer tot el municipi arribant, fins i tot, a poblacions veïnes com ara Tarrés, Vinaixa o l’Espluga Calba.

Per tal que hi hagi activitats aptes per a tots els públics, Fulleda Turisme Actiu proposa rutes per a passejar a peu, per a fer senderisme i, també, rutes de trail i de BTT organitzades en diferents nivells; així doncs, podem trobar des de passejades amb poc més de 100 metres de desnivell acumulat per a tots aquells que vulguin descobrir el municipi tranquil·lament, fins a les anomenades Rutes Heroiques, que sumen més de 1.500 metres de desnivell positiu acumulat i que estan pensades per als més aventurers.  

Ah! I si no porteu la bici, cap problema: al web de Fulleda Turisme Actiu també hi trobareu un servei de lloguer de bicicletes tot terreny (BTT i eBTT) i de bicicletes de passeig, de manera que l’organització s’encarrega de portar les bicis el dia i l’hora acordats i de recollir-les un cop s’hagi acabat d’utilitzar-les.

Pel que fa a les rutes, les podeu tenir a l’abast en qualsevol moment, ja que estan disponibles a l’app Wikiloc. També es poden descarregar els tracks de les rutes en format GPX i els respectius waypoints des de la pàgina web. 

 

Fulleda
Foto Fulleda Turisme Actiu

L’objectiu final de Fulleda Turisme Actiu és la dinamització turística d’aquest espai natural, una dinamització que es vol respectuosa amb l’entorn i en sintonia amb la filosofia de "turisme responsable, tranquil" (Slow tourism) i, també, la contribució en la millora de l’entorn, dels camins i de diferents construccions de pedra seca que podrem trobar a les rutes. En aquest sentit, cal destacar la recuperació del sender del Racó de la Costa de la Cirera, l’adequació i neteja de desenes de quilòmetres de senders, la recuperació de la pica de pedra de la Font d’en Solà, així com l’adequació dels voltants.

Per fer-hi una estada complerta, Fulleda compta amb un parell d’allotjaments rurals i un àrea regulada per a autocaravanes, que ofereix també accés a llum, aigua de boca, abocament d’aigües negres i grises, wi-fi i servei de dutxes.

A més, el web www.fullledaturismeactiu.cat té versió en català, castellà i anglès, amb una clara vocació d’atraure visitants a nivell internacional, també. 

 

Fulleda, el poble

Fulleda
Foto: Turisme Fulleda

Fulleda és un d’aquells pobles ideals per veure com passa el temps, per sentir el seu batec slow, per atresorar tardes d’estiu, vespres de marinada i passejades interminables. 

El municipi de Fulleda es troba a l’extrem est de la comarca de les Garrigues (a la Segarra històrica), a 580 metres d'altitud i és fronterer amb la Conca de Barberà. Té poc més d’un centenar d’habitants que passegen per carrerons mediavals envoltats de cases de pedra, algunes dignes d’admirar com les cases pairals de cal Margendom o ca l’Aguiló.  

No us podeu perdre tampoc la visita a l’església parroquial de Santa Maria que data de principis del s. XIV. És d’estil romànic tardà de transició al gòtic. 

 

De ben segur que heu sentit parlar algun cop d’Agustina d’Aragó. Tot i que va néixer a Barcelona, els seus pares eren de Fulleda i per això hi ha un monument dedicat a la seva persona al carrer de Montblanc. Agustina Saragossa i Domènech és recordada per la seva actitud durant els setges napoleònics a Saragossa, motiu pel qual l’any 1986, en el segon centenari del seu naixement, la població li va erigir un monument.

 

Fulleda
Foto Turisme Fulleda


Celler Matalonga
Foto: Celler Matallonga

També podeu visitar l’Antic Molí de l’oli de la cooperativa de Fulleda, un espai museístic on hi trobareu diverses eines i màquines utilitzades anitgament per a produir i extreure l'oli. 

Aquesta també va ser una zona molt castigada durant la Guerra Civil per això a uns 300 metres, als afores del poble, en direcció a Tarrés, s'hi troba el Memorial Racó del Bolet, un espai en record de les víctimes de la Guerra Civil i la postguerra.

També podeu fer una escapada a les restes de l’antic castell de Fulleda, conegut popularment com la Torra, al capdamunt d’un turó situat als afores del poble.

Ah! I si us agrada el bon vi no us podeu pedre la visita al celler Matallonga, on us esperen el Joan i la Rosa, que us mostraran les seves vinyes, us explicaran com fan els vins i en podreu fer un tast. 

 

SITUACIÓ I MÉS INFORMACIÓ

Situació
Fulleda es troba a la comarca de Les Garrigues, tocant a la Conca de Barberà

Més informació

Ajuntament de Fulleda

Tel. 973 15 62 01

www.fulledaturismeactiu.cat

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

SANTA MARIA DE VALLSANTA
Entre Ciutadilla i Guimerà
MONTFALCÓ MURALLAT
La Toscana lleidatana
LES CASES DELS OCELLS
Un refugi per al xoriguer petit
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu