27.07.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
REFUGI ANTIAERI D'AGRAMUNT
RESSEGUINT LA GUERRA CIVIL
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

RESSEGUIR LA GUERRA

Gemma Peris -
10.11.22 -

Passejar per la plaça de l'Església d'Agramunt fa que inevitablement enlairis la vista, ja sigui per mirar el campanar de Santa Maria, per fixar-te en la magnífica portalada romànica del temple o per donar un cop d'ull a la façana de l'Ajuntament, d'estil barroc. Segurament ningú es fixarà en el reixat que hi ha al mig de la plaça i que és, ni més ni menys, que una de les antigues entrades d'un refugi antiaeri, el qual discorre subterràniament per bona part de la plaça i entra fins a l'interior justament de l'església romànica de Santa Maria d'Agramunt, indret per on s'hi accedeix des que l'espai va ser rehabilitat.

Portalada romànica de l'església de Santa Maria d'Agramunt

Durant la Guerra Civil, la vila d'Agramunt va ser bombardejada per l'aviació italiana i alemanya, concretament, els anys 1938 i 1939. El primer bombardeig, el 5 d'abril de 1938, va ser el més mortífer, amb un resultat de dinou morts i una gran destrucció d'immobles. A partir d'aquell moment, l'Ajuntament i la Junta de Defensa Passiva de la Generalitat de Catalunya van començar a construir refugis en diferents punts de la població. 

Plafó explicatiu situat a l'interior del refugi


refugi antiaeri
Interior del refugi antiaeri

El que hi ha situat sota el temple de Santa Maria era el més gran. Té la forma de la lletra T, amb l'entrada situada al mig de la plaça i una galeria de trenta-quatre metres de llarg que entra per sota de la nau central de l'església i arriba fins gairebé a l'altar on s'encreua amb un altre túnel de vint-i-vuit metres que passa per sota el creuer del temple. Les galeries tenen entre un i dos metres d'amplada i, de mitjana, dos metres d'alçada. El refugi es va construir aprofitant una petita cripta i un espai d'enterrament que hi havia sota el temple. Es van allargar els passadissos.

Escales que accedien a la plaça de l'Església

Al refugi s'hi podia entrar per la porta que hi havia a la plaça i també per les dues entrades de dins de l'església. De fet, per tal que els agramuntins hi poguessin accedir més ràpidament es van habilitar dues obertures a cada lateral del temple. Si mirem cap al sostre, hi veurem unes biguetes de ferro que es van aprofitar de l'edifici de l'escola pública Macià Companys.

PROHIBIT FUMAR

refugi Agramunt
Cartell original 

Actualment, a l'interior hi trobem una exposició que mostra en diferents plafons com es va viure la guerra a Agramunt, com es van produir els bombardejos i també s'hi explica el procés de recuperació del refugi. Com a curiositat, s'hi pot veure un cartell de l'època on es llegeix "Prohibit fumar".

Si us agrada resseguir tot allò referent a la Guerra Civil, us interessarà saber que Agramunt ha recuperat altres espais com el refugi antiaeri situat al Pou de Gel, el punt d'observació de la DECA (Defensa Especial Contra Aeronaves), un búnquer de transmissions o el refugi del camp d'aviació dels Salats.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

10 RACONS DE L'OEST QUE NO ET POTS PERDRE
Et proposem que tu també els descobreixis
EL PILAR D'ALMENARA
El Far de la plana de l'Urgell
EL PARC DE LES RODES
Art naïf en un parc perdut entre els camps de l'Urgell
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu