La cooperativa SPASA consolida el seu paper com a motor de les arts de carrer a Ponent i ho fa amb dues iniciatives clau: la cinquena edició de la seva formació internacional d'estiu i el nou programa de suport a la creació “Assaig i Error”.
Del 30 d’agost al 14 de setembre, les ciutats de Tàrrega i Cervera es tornaran a convertir en centre neuràlgic de la formació professional en arts de carrer, amb la celebració de la SPASA Summer Academy, l’única proposta d’aquest tipus a tot l’Estat espanyol. El programa, amb vocació internacional, ofereix una immersió de dues setmanes on els participants treballen des de la fisicalitat, la creació col·lectiva i l’escolta del territori.
Enguany, la formació compta amb quatre companyies de referència internacional com a docents: Andrea Paz (Xile), Caterina Moroni (Itàlia), Be Flat (Bèlgica) i La Ville en Feu (França). Els tallers i laboratoris giraran entorn la pràctica artística en espais públics, amb una metodologia que prioritza el diàleg, l’intercanvi d’experiències i el vincle amb la comunitat. Els alumnes conviuen i creen durant dues setmanes, tot coincidint amb dos dels esdeveniments més emblemàtics del territori: l’Aquelarre de Cervera i Fira Tàrrega.
Paral·lelament, SPASA ha presentat també “Assaig i Error”, un nou programa de suport a la creació destinat a tres companyies emergents d’arts de carrer. El projecte oferirà acompanyament artístic, una residència a Tàrrega, una estada al Regne Unit i una dotació econòmica per desenvolupar nous espectacles.
Amb aquesta iniciativa, SPASA agafa el relleu del programa “Suport a la Creació” de Fira Tàrrega, que enguany no es durà a terme. Segons ha explicat un dels fundadors del projecte, Guillem Fuster, “volem oferir eines perquè artistes i organitzadors puguin desenvolupar projectes sòlids a l’espai públic”.
La convocatòria estarà oberta del 20 de juliol al 31 d’agost i es pot consultar a través del web oficial: www.spasa.cat.
Amb aquestes dues línies d’acció —formació i creació— SPASA continua apostant per una cultura arrelada i transformadora. En només cinc edicions, la seva acadèmia ja ha acollit més de cent estudiants de quinze països diferents i formadors d’una vintena de companyies, la majoria internacionals, consolidant Catalunya com a espai de referència per al desenvolupament i la projecció internacional de les arts de carrer.
Des de L'Oest, SPASA vol contribuir a fer del carrer un escenari viu, accessible i compartit, on artistes, veïns i visitants es trobin i es reconeguin a través de la cultura.
El propòsit de SPASA és impulsar les arts de carrer amb formació, suport i eines perquè artistes i organitzadors desenvolupin projectes sòlids a l’espai públic. Treballa perquè el carrer sigui un lloc actiu de creació, participació i cultura accessible.
SPASA vol esdevenir un referent internacional que connecti artistes, companyies i agents culturals per fer créixer les arts de carrer com a motor de transformació local i global.
SPASA creu en l’espai públic com a lloc natural de trobada i convivència entre realitats diverses, especialment necessari avui dia. Aposta per xarxes internacionals i territorials que connectin cultures i mercats sense perdre l’arrel a Ponent. Treballa perquè els artistes puguin desenvolupar la seva feina amb condicions justes i sostenibles. Defensa una cultura oberta a tothom, que fomenti la participació i enriqueixi les comunitats.