18.06.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
Antoni Gelonch
La Fundació Horitzons 2050
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

ANTONI GELONCH

La Fundació Privada Horitzons 2050 impulsa un debat transversal i la realització d’accions concretes sobre el futur de l’economia, la cultura i el patrimoni de Lleida en favor d’una societat més lliure, avançada, solidària i plena.

La Fundació Privada Horitzons 2050 impulsa un debat transversal i la realització d’accions concretes sobre el futur de l’economia, la cultura i el patrimoni de Lleida en favor d’una societat més lliure, avançada, solidària i plena.

Pili Garcia -
03.01.24 -
Antoni Gelonch, Creu de Sant Jordi 2023

El lleidatà Antoni Gelonch, advocat, escriptor, mecenes, divulgador artístic i Creu de Sant Jordi 2023, ens obre les portes de casa seva amb una sola finalitat, fer-la petar. 
 
Em rep amb sabatilles i em demana si vull prendre alguna cosa. - Un got d'aigua, si us plau-, li agraeixo. 
 
Xarrem amigablement i sense pressa, ell assegut a la butaca, jo al sofà. Tot i que viu en un carrer estret de la ciutat, la sala s'omple de la llum blanca d'un matí d'hivern fred i estrany sense boira. 
 
Li pregunto sobre la seva trajectòria professional i personal, sobre la fundació que ara presideix, Horitzons 2050, sobre com veu el futur de la seva Lleida natal. 
 
En Gelonch té la mirada zenital de qui ha tornat a casa després de voltar per mig món. La vista d'ocell que va més enllà de "la Panadella". 
 
L'objectiu de la Fundació Privada Horitzons 2050 és clar: fomentar el debat i les accions per impulsar la cultura, l'economia, els drets socials, el patrimoni.. Amb el principi que les coses s'han de fer ben fetes i no amb una sabata i una espardenya. 
 
Gelonch apel·la a què tot plegat ha de fer augmentar l'autoestima dels lleidatans. 
 
I aquí, fem un punt i seguit. Des de L'Oest argumentem que els lleidatans i lleidatanes de les ciutats i dels pobles no tenim cap problema d'autestima, que és un discurs fora del temps, la parada i fonda a la Panadella fa vint anys que no existeix. El que sí que necessitem és vendre'ns millor. El món urbà i el rural són vasos comunicants, un ecosistema que es necessita mútuament i que l'un sense l'altre són inviables. 
 

Primera edició Sant Miquel de les Lletres

 
En un any la Fundació ha celebrat el primer Premi de Gravat 2023, el pòdcast del programa Iltrida, el seminari "'Mobilitzem-nos, món rural. Noves ruralitats per als territoris històrics'" a Lleida i Torrebesses, la primera i exitosa edició del Sant Miquel de les Lletres (i augurem que serà un precedent i que s'exportarà a tot Catalunya), la recuperació del cant de la Sibil·la aquest Nadal i un llarg etcètera d'accions en només dotze mesos. 
 
Però, és que no acaba aquí, l'Antoni Gelonch ha publicat una vintena de llibres en els darrers cinc anys. 
 
Li preguntem si és workalholic, diu que no, que ho va ser, però que ara està jubilat... Doncs no em puc imaginar la càrrega de feina prejubilació. 
 
En fi, que les mames i els papes no ens adonem de com creixen els fills i un dia ve la tieta que fa dos anys que no ens visitava i ens diu: - Però que grans que estan els nens! 
 
Penso que d'alguna manera, això és el que ha fet l'Antoni, mirar el territori des de la distància que permet veure l'evolució a batzegades i no amb la crescuda mil·limètrica del dia a dia. Ara, que ha tornat a casa, veu que Lleida ha crescut un pam, però també amb perspectiva que dona veure les coses des d'un plànol elevat es fixa que li fan falta bràquets o potser en què li cal millorar la higiene postural... 
 
M'he sentit molt a gust escoltant un senyor savi. M'acomiado amb l'entrevista enregistrada i em diu: - Ep! Que no t'has begut l'aigua. 
 
Me la bec d'un glop. 
 
M'acompanya fins a la porta, al carrer fa fred i sol. Quin hivern més insòlit. 
 
Mentre camino cap al cotxe penso en la conversa tan agradable que hem mantingut, en tot el que ens queda per a fer per brillar amb més força com a territori, en tot el talent que tenim a Ponent i que cal que expliquem, en què poc que sé dels gravats i en com es nota que soc la filla gran de quatre canalles i com en soc d'obedient, perquè tot i que no tenia set, m'he begut l'aigua com si fes un Sant Hilari. 

 

Foto Santi Iglesias
SOBRE L'AUTORA
Miquel Serra
Antoni Gelonch

Antoni Gelonch Viladegut (Lleida, 1956) és un advocat, escriptor, mecenes i divulgador artístic. Ha construït i donat al Museu de Lleida una de les col·leccions artístiques més importants d'Europa. 

Va estudiar Dret i Farmàcia a la UB, una formació que ha complementat amb Administració d'Empreses a l'IESE, cursos a Grenoble i Harvard. La seva primera feina va ser com a farmacèutic a l'Hospital de Sant Pau, abans de passar deu anys a l'administració pública, on va ser cap de gabinet del conseller d'Ensenyament i va ser director d'un programa al departament de Sanitat. Després es dedicà 17 anys a les multinacionals farmacèutiques, fins que va decidir centrar-se en la seva tasca com a divulgador artístic i escriptor. 

Ha construït la Col·lecció Gelonch Viladegut de gravats i llibres d’art amb peces de gran qualitat i significació, considerada com una de les més rellevants d’Europa, que el 2020 va dipositar al Museu de Lleida.La col·lecció reuneix més de mil gravats i llibres d'art amb part de l'obra d'autors com Durer, Rembrandt, Goya, Picasso, Dalí, Miró, Lichtenstein o Chillida. 

Gelonch és membre d’honor de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i president del Cercle del MUHBA i el Cercle del Museu Frederic Marès de Barcelona. El 2023, va rebre el reconeixement del Govern de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi.Va rebre la distinció "pels seus rellevants esforços en favor de la conservació i la divulgació de l’art".  

És el fundador de la Fundació Privada Horitzons 2050.  

 

PODCAST

Antoni Gelonch, Fundació Horitzons 2050

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

#ContagiaFelicitat
Dia Internacional de la Felicitat
AP! LLEIDA
Generant una xarxa de dones emprenedores a les terres de Lleida
APOSTEU PER LA LITERATURA DE PROXIMITAT!
Ara és un bon moment
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu