18.06.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
Donem el tomb al pantà de Sant Llorenç de Montgai
Aigua, pedra, vida... i prehistòria
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

SANT LLORENÇ DE MONTGAI

Aigua, pedra, vida... i prehistòria

Aigua, pedra, vida... i prehistòria

Gemma Peris -
06.12.19 -
Flora i fauna són grans atractius del pantà  

Enmig d'unes parets de roca situades al Prepirineu, i al peu de la població de Sant Llorenç de Montgai, trobareu aquest singular emplaçament.

Aquest pantà embassa les aigües del riu Segre i té una superfície de 131 hectàrees i 10 hectòmetres cúbics de capacitat. El millor de tot és que les seves dimensions permeten fer una agradable excursió circular de només vuit quilòmetres i mig, amb una dificultat baixa. Es tarda aproximadament dues hores i mitja a fer-la.

Per començar l'excursió, busqueu el camí de terra que surt de davant del càmping, a l'altre costat de la carretera, i que voreja l'embassament. Ben aviat, us trobareu caminant per damunt d'un interessant pont de ferro que sobrevola la presa construïda al voltant dels anys trenta del segle passat. Un cop travessat el pont, ja entrareu a la part boscosa del recorregut on el camí és més irregular i des d'on podreu contemplar unes magnífiques vistes del poble de Sant Llorenç de Montgai. 


Aquestes parets de roca són ideals per fer escalada 

També des d'aquest costat del pantà, podreu veure les característiques parets de roca com la del Cilindre o la de l'Ós on, si afineu bé la vista, de ben segur que hi trobareu persones penjades de cordes i mosquetons.

Però una de les coses que més us agradarà de la caminada és l'abundant vegetació i fauna d’aquest paratge. De fet, el 1990 va ser declarat Reserva Natural de Fauna Salvatge.

Així doncs, fent la volta al pantà trobareu canyissar, jonqueres, àlbers, salzes blancs, freixes, verns, xops... Pel que fa a la fauna, hem de tenir en compte que variarà en funció de l'època de l'any en què hi anem. En l'estació de descans d'aus migratòries, hi podeu veure el cabussó emplomallat, el bernat pescaire, l'agró roig, l'arpella i el boscaler comú... A més, si mireu cap a les cingleres també hi podreu trobar voltors comuns, l'àguila cuabarrada, el falcó pelegrí. Recordeu-vos d'agafar prismàtics!

I si a més teniu molta sort, potser fins i tot hi podreu observar exemplars de llúdrigues.

Les vistes del pantà són espectaculars

Caminant, caminant, arribareu fins al pont de l'Escaleta, ja a la carretera. A partir d'aquí només haureu de fer un parell de quilòmetres més, caminant pel voral de la carretera, per arribar altre cop fins a la població de Sant Llorenç de Montgai. Aneu amb molt de compte amb el trànsit!!!

Si encara us queden energies, podeu fer una passejada fins a l'ermita romànica de la Mare de Déu del Castell, del s. xii, situada enmig de la serra de Sant Cristòfol, molt a prop del que en queda del castell d'època sarraïna.

ELS NEANDERTALS


Que aquest és un emplaçament molt especial ho sabien fins i tot els neandertals ja fa 50.000 anys. Una prova d'això la trobareu a la Roca dels Bous, un jaciment arqueològic.

Avui, gràcies a l’ús de tauletes digitals, podeu fer la visita que us durà fins a l'excavació que està en curs, actualment. Aprendreu de forma molt amena com vivien els neandertals i quina metodologia científica s'empra per interpretar aquests homínids.

Per complementar la visita també podeu anar al Parc Arqueològic Didàctic, una instal·lació a l'aire lliure amb campaments i poblats prehistòrics, i fer-hi diversos tallers.

SITUACIÓ I MÉS INFORMACIÓ

Situació
El pantà es troba al peu de la població de Sant Llorenç de Montgai, dins del terme municipal de Camarasa, a la Noguera. Per arribar-hi haureu d'agafar la carretera LV-9049, des de la C-12 o la C-13.

 

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

MONTFALCÓ MURALLAT
La Toscana lleidatana
LA MÚSICA DE MERITXELL GENÉ
a l'ermita de la Mare de Déu de la Guardiola
LA PEDRA SECA
Patrimoni de la pagesia. Patrimoni del món.
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu