25.07.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

ENCICLOPÈDIA MURAL

Art, educació i medi ambient a Ivars i Vallverd

Art, educació i medi ambient a Ivars i Vallverd

Gemma Peris -
10.01.24 -

L'Enciclopèdia Mural és una iniciativa desenvolupada per l'artista Swen Schmitz Coll, que consisteix en la creació d'una enciclopèdia mural, amb dissenys de gran format representatius de la fauna de l'Estany d'Ivars i Vila-sana i l'entorn natural dels pobles de L'Oest. L’objectiu principal és sensibilitzar la població sobre la importància de conservar i respectar el patrimoni natural i cultural de la zona, i fomentar la participació ciutadana, la cohesió social i el desenvolupament sostenible.

Foto: Enciclopèdia Mural . Swen Schmitz en una visita guiada

L'Enciclopèdia Mural va néixer el 2019, quan Swen Schmitz Coll va decidir pintar el mural d'un abellerols a una façana del centre del poble. Després van venir els murals d'unes orenetes cuablanca (on hi ha una colònia de nius de la mateixa espècie), de la grua, de les cigonyes, de la polla blava, de l'arpella, etc. fins a fer una autència enciclopèdia de les espècies més emblemàtiques de l'Estany d'Ivars i Vila-sana. Aquests murals han tingut una gran acollida entre els veïns i veïnes, que han començat a oferir les seves parets per acollir més murals. Així, el projecte ha anat creixent i s'ha convertit en una enciclopèdia viva, que mostra la diversitat i la riquesa de la fauna del territori, amb especial atenció a les espècies amenaçades o en perill d'extinció.

Actualment, l'Enciclopèdia Mural compta amb 50 murals repartits pels carrers d'Ivars d'Urgell i Vallverd i 15 més en altres poblacions, que es poden visitar lliurement o amb visites guiades. Els murals estan acompanyats de codis QR que permeten accedir a informació complementària sobre les espècies representades, així com a activitats educatives i lúdiques per a tots els públics. A més, el projecte també té un portal web, on es pot trobar tota la informació sobre els murals, les espècies, les rutes, les notícies i els contactes.

 

Foto: Enciclopèdia Mural. Mural d'una polla blava

L'Enciclopèdia Mural és un exemple de com l'art pot ser una eina de conscienciació, educació i transformació social, que contribueix a posar en valor el patrimoni natural i cultural de la plana de Lleida, així com a generar oportunitats de desenvolupament local, turístic i econòmic, respectant sempre els principis de sostenibilitat i participació.

Una proposta artística, educativa i mediambiental

swen schmitz
Foto: Ensciclopèdia Mural. Swen Schmitz pitant un mural d'un bitó

El projecte de l'Enciclopèdia Mural té tres dimensions fonamentals: l'artística, l'educativa i la mediambiental. Cadascuna aporta un valor afegit al projecte i al territori, i alhora es retroalimenten entre elles.

La dimensió artística: Els murals de l'Enciclopèdia Mural són obres d'art que embelleixen els espais rurals, creant un contrast entre el passat i el present, entre la tradició i la modernitat, entre la natura i la cultura. Els murals també són una forma d'expressió i de comunicació, que conviden a la reflexió i al diàleg, que estimulen la imaginació i la creativitat. Els murals són, en definitiva, una manifestació artística que enriqueix el patrimoni cultural de la zona i que genera un sentiment d'identitat i de pertinença entre els habitants.

La dimensió educativa: Els murals de l'Enciclopèdia Mural són també recursos educatius que faciliten l'aprenentatge i la divulgació del coneixement sobre la fauna de l'Estany d'Ivars i Vila-sana i l'entorn natural dels pobles d'Ivars d'Urgell i Vallverd. Els murals són una eina pedagògica que permet treballar diferents àmbits curriculars, com ara les ciències naturals, les ciències socials, les llengües, les arts plàstiques, etc. Els murals són també una font d'inspiració i de motivació per als estudiants, que poden aprendre de manera lúdica i participativa, interactuant amb els codis QR, les activitats i els jocs que els acompanyen.

La dimensió mediambiental: Els murals de l'Enciclopèdia Mural són, a més, una iniciativa mediambiental que pretén conscienciar la població sobre la importància de preservar i protegir el patrimoni natural de la zona, especialment les espècies de fauna que habiten o visiten l'Estany d'Ivars i Vila-sana, moltes de les quals estan en situació de vulnerabilitat o de risc. Els murals són una manera de visibilitzar i de valorar la biodiversitat i la riquesa ecològica del territori, així com de promoure actituds i accions responsables i sostenibles envers el medi ambient. Els murals són, en definitiva, una acció mediambiental que contribueix a la conservació i a la millora de la qualitat de vida de la zona.

 

Foto: Enciclopèdia Mural. Swen Schmitz davant del mural del Pit Roig

participatiu, integrador i transformador

picot verd
Foto: Swen Art. Picot Verd

L'objectiu de l'Enciclopèdia Mural és crear una enciclopèdia mural que reflecteixi la fauna de l'Estany d'Ivars i Vila-sana i l'entorn natural dels pobles d'Ivars d'Urgell i Vallverd, però també és molt més que això. És un projecte participatiu, integrador i transformador, que busca implicar i beneficiar a tota la comunitat.

Un projecte participatiu: L'Enciclopèdia Mural és un projecte que es basa en la participació activa i voluntària dels veïns i veïnes, que ofereixen les seves parets per acollir els murals, que col•laboren en la realització i el manteniment dels murals, que difonen i donen a conèixer el projecte, que participen en les activitats i els esdeveniments que s'organitzen, etc. El projecte compta amb el suport i la implicació de l'Ajuntament d'Ivars i també d'altres poblacions on hi ha murals, com ara Vallbona de les Monges o Concabella. 

Un projecte integrador: L'Enciclopèdia Mural és un projecte que té una vocació integradora, que pretén arribar i incloure a tots els sectors i col•lectius de la societat, sense distinció d'edat, gènere, origen, cultura, religió, etc. El projecte és una oportunitat per crear espais de trobada, de convivència.

Un projecte transformador: L'Enciclopèdia Mural és un projecte que té una capacitat transformadora, que pretén generar un impacte positiu en el territori i en la societat. El projecte és una font de dinamització i de revitalització de la zona, que crea oportunitats de desenvolupament local, turístic i econòmic, que millora la qualitat de vida i el benestar dels habitants, que augmenta l'autoestima i l'orgull de pertinença, que reforça el teixit social i la cohesió comunitària, que estimula la innovació i la creativitat, que impulsa la participació i la ciutadania activa, que contribueix a la preservació i a la millora del medi ambient, etc.

 

Foto: Ensciclopèdia Mural

L'Enciclopèdia Mural és un projecte que té present, però també futur, ja que té la voluntat de continuar creixent i expandint-se, tant en nombre de murals com en continguts i activitats, per seguir mostrant la bellesa i la riquesa de la fauna de l'Estany d'Ivars i Vila-sana i l'entorn natural dels pobles d'Ivars d'Urgell i Vallverd, i per seguir sensibilitzant, educant i transformant la societat.

 

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

EL PARC DE LES RODES
Art naïf en un parc perdut entre els camps de l'Urgell
PENELLES, CAPITAL DE L'STREET ART
Encara no has visitat Penelles?
ESTANY D'IVARS I VILA-SANA
Un oasi enmig de la plana d'Urgell
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu