18.06.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

RUTA DEL CANAL D'URGELL

Per la part alta de la infraestructura

Per la part alta de la infraestructura

Gemma Peris -
04.02.24 -

Des d'aquesta setmana existeix una nova Ruta del Canal d'Urgell que proposa descobrir i conèixer el territori a través de les grans infraestructures del canal, en aquest cas a la part alta. La ruta surt des d'Agramunt, en concret des de la plaça Fondandana de la localitat urgellenca en direcció a l'espai de la captació del Tossal, amb parada inclosa a cal Ermità, la primera casa de comportes, i l'ermita de Sant Isidre. La visita a la tomba de l'arquitecte del canal d'Urgell Domingo Cardenal, enterrat al cementiri d'Agramunt per desig propi, és un altre dels plats forts de la nova ruta, que també repassa alguns dels moments decisius en la construcció del canal.

Captació del Canal al Tossal. Foto: Àlex López (Defoto)

La comitiva també s'atura als safaretjos d'Agramunt, un dels testimonis notables de la història de la vila i del canal d'Urgell, abans d'afrontar el tram final d'aquesta, compost per la casilla del Villuendas i el pont de Ferro, com es coneix popularment l'aqüeducte que transporta les aigües del canal.

Safaretjos d'Agramunt. Foto: Àlex López (Defoto)

La Fundació Canals d'Urgell ha inaugurat aquesta nova ruta pels canals d'Urgell a Agramunt amb motiu de la presentació del llibre Urgell. La febre d'aigua de Vicenç Villatoro. La novel•la, que relata l'epopeia humana que va representar a mitjan segle XIX la construcció del canal d'Urgell, una de les obres més ambicioses de la seva època a tot Europa. Justament aquest ha estat el fil conductor de la primera visita guiada que s'ha fet aquest 3 de febrer.

Casilla del Villuendas. Foto: Àlex López (Defoto)  

Des de l'any 2022 la Fundació Canals d'Urgell treballa en el projecte de descentralització del canal mitjançant l'obertura a les cinc comarques regades: Noguera, Urgell, Pla d'Urgell Segrià i Garrigues. De fet, el setembre de 2022 es va dur a terme la primera visita guiada a la presa del Tossal de Ponts, una ruta que s'ha consolidat al llarg de 2023 amb 14 visites efectuades i que a partir d'ara s'alternarà amb el recorregut per la zona d'Agramunt.

 

 

Ermita de Sant Isidre. Foto: Àlex López (Defoto) 

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

EL FUTUR DELS CANALS D’URGELL
Un Pla Pilot a Penelles
10 RACONS DE L'OEST QUE NO ET POTS PERDRE
Et proposem que tu també els descobreixis
DESCOBRIM EL CASTELL DE CIUTADILLA
Els Amics del Castell fan visites guiades cada diumenge
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu