27.07.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
CREBA
Recerca biomèdica també a Ponent
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

CREBA

Referent en formació i recerca biomèdiques

Referent en formació i recerca biomèdiques

Pili Garcia i Esther Peiró -
30.06.21 -

A les terres de Ponent, concretament al poble de Torrelameu (a la Noguera), és on se situen les instal·lacions del CREBA (Centre de Recerca Experimental Biomèdica Aplicada), un dels referents pel que fa a la recerca i a la formació en l’àmbit de la biomedicina.

Des que es va inaugurar l’any 2016, pel centre han passat 1301 persones provinents tant de Catalunya com de la resta d’Espanya i, fins i tot, d’Europa. Totes elles han assistit a algun dels 95 cursos de formació sanitària especialitzada que s’hi ha impartit. El projecte està impulsat per la Diputació de Lleida i per l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida.

Per conèixer el centre i tot el que s’hi fa amb més detall, hem parlat amb Jorge Olsina, director del CREBA, cap de servei de Cirurgia General i Aparell Digestiu de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i responsable del Grup de Recerca de Cirurgia Experimental de l'IRB de Lleida. 

perspectives de futur

Tecnologia avançada al CREBA
El CREBA disposa de material i instrumental d'alta gamma (imatge obtinguda a www.creballeida.org)

Ara, quan han passat prop de cinc anys des que el centre va començar a caminar, Olsina considera que el projecte ja està consolidat i que té el futur assegurat: “una de les coses que a mi em demostra que això continuarà és que no parem de tenir sol·licituds de cursos”, afirma. I afegeix: “Jo crec que en els propers deu anys continuarà creixent i que cada vegada tindrà més instal·lacions.” Un dels principals raonaments en què Olsina basa les seues afirmacions és la importància que té a Lleida la indústria del sector porcí i és que el porc ha anat substituint els ratolins en els laboratoris com a animals destinats a la investigació per la gran semblança entre el genoma porcí i l’humà. “Concretament”, ens explica Jorge Olsina, “el minipig o el micropig, que són porquets manipulats genèticament perquè no creixin, són animals molt petits que en molts laboratoris, a nivell internacional, estan substituint en la investigació d’algunes malalties, el ratolí.” 

Malgrat tot, sembla que el futur va encarat a que s’incrementi la investigació en cadàvers humans donat l’augment de lleis d’experimentació que cada cop són més restrictives pel que fa a la manipulació d’animals en els diferents processos d’investigació.

Sigui com sigui, Olsina es mostra optimista i confia en la futura i propera recepció de fons europeus per part del CREBA, centre que considera preparat per adaptar-se a un model d’especialització cap al qual es preveu que tendirà la investigació al nostre continent. Espera que amb aquests diners provinents d’Europa “puguem fer coses amb impressió d’òrgans en 3D. El CREBA va comprar una impressora 3D en el seu moment i ara estem intentant enganxar gent de la recerca en biomaterials per intentar tirar endavant biomaterials que puguin ser substitutius”.

Actualment, un dels principals projectes que té el CREBA en marxa, però, és un programa que intenta esbrinar la manera més òptima de trencar la paret abdominal en els processos de cirurgia ordinària per tal d’evitar l’aparició posterior d’hèrnies en els pacients.

 

FORMACIÓ I DIVULGACIÓ

A banda de la investigació, una de les principals tasques que duu a terme aquest centre de cirurgia experimental és la formació. Pel que fa als cursos que s’hi imparteixen, ens explica el director que es tracta de cursos d’alt nivell en què s’aprenen tècniques quirúrgiques molt noves ja que el material i l’instrumental del qual disposen és d’alta gamma i molt actual, subministrat per una multinacional alemanya de la qual depèn un consorci en què el CREBA participa. Com a exemple, Olsina ens diu que mentre a l’Hospital Arnau de Vilanova es disposa d’un únic quiròfan dotat amb la tècnica 3D, el CREBA en té vuit. No és estrany, doncs, que quan organitzen qualsevol curs de cirurgia hepàtica avançada, per exemple, passin pel centre de Torrelameu “tots els trasplantadors hepàtics de primera línia a nivell nacional. [...] El CREBA no surt diàriament a la premsa, però molts professionals de la medicina i veterinaris el coneixen i molts d’aquests han passat pel CREBA.”

Quiròfan de formació al CREBA
El CREBA disposa de vuit quiròfans equipats amb tecnologia 3D (imatge obtinguda a www.creballeida.org)

Ens comenta, també, Olsina que una de les coses de què se sent més orgullós és de la tasca de divulgació científica que es fa el centre, sobretot, entre els alumnes d’escoles de primària i també preuniversitaris que es preparen per triar una carrera i per decidir com orientar el seu futur. Per a tots aquells amants de la ciència, no hi ha dubte que el CREBA és un lloc inspirador per acabar d'encarar el futur professional.

PODCAST

CREBA. UN REFERENT EN BIOMEDICINA UBICAT A LES TERRES DE PONENT

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

LA SAT ALCARRÀS BIOPRODUCTORS PARTICIPA AL BIOHUB KM 0
Entrevista a Miquel Serra
NÚRIA CAMPS MIRABET
Els ODS i l'Agenda 2030
EL MOMENT ÉS ARA
Teresa Botargues
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu