18.06.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

QUE EL DANSÀNEU ES CELEBRI AL PALLARS, ÉS EL MILLOR QUE POT PASSAR

Dansàneu, Festival de Cultura dels Pirineus

Dansàneu, Festival de Cultura dels Pirineus

Gemma Peris -
16.07.22 -

Hom podria pensar que un espectacle cultural és igual, es faci on es faci. Aquesta afirmació perd tot el sentit quan parlem de Dansàneu. No parlem tan sols de dansa, música  o patrimoni en un paratge únic com són les Valls d’Àneu, parlem de molt més: parlem d’història, d’aquests indrets i de les persones que l’habiten; parlem de les emocions que generen, del dret que té tothom, visqui on visqui, a accedir a la cultura. Tot això i molt més és Dansàneu. Un festival on cada proposta és un petit tresor, programat per a que es converteixi en un espetacle únic. Això és Dansàneu.  

D’això i molt més n’hem parlat amb la Rut Martínez, directora del Dansàneu, i Ferran Rella, president del Consell de Cultura de les Valls d’Àneu, en aquesta entrevista.

Entre el 24 i el 31 de juliol, Dansàneu ha programat una trentena d'espectacles d'alt nivell. Ballarins com Iratxe Ansa i Jon Maya (Premis Nacionals de Dansa a nivell estatal) o la flamant guanyadora del Premi Nacional de Cultura, Núria Guiu, mostraran els seus treballs en la 31a edició del Festival de Cultures del Pirineu. L'actriu Carme Sansa, el cantautor Quico Pi de la Serra, Marina Rossell, Tarta Relena, Joana Serrat, Maria Arnal amb Eduard Escoffet i José Luis de Vicente o Marc Parrot amb Aina Alegre també formen part de la programació d'enguany. 

Marina Rossell serà una de les actuacions destacades

Promogut pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu, que l’any vinent commemora el seu 40è aniversari, el Dansàneu reivindica més que mai el seu origen i la seva arrel pirinencs amb un eslògan prou manifest: "Que el Dansàneu se celebri al Pallars és el millor que pot passar."  

La 31a edició del Dansàneu s'inaugurarà amb una proposta de gran format protagonitzada per l'OMAC – Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya (Premi Alícia al Millor Directe) el diumenge 24 de juliol, en un espai natural magnífic com és Prat de Rinau, a Esterri d'Àneu, i culminarà el 31 de juliol amb l'actuació del ballarí Jon Maya a Santa Maria d'Àneu i un espectacle multidisciplinar a Sorpe (Alt Àneu) sobre l'obra Solitud de Caterina Albert (Víctor Català).   

Maria Arnal amb Eduard Escoffet i José Luis de Vicente, Gemma Humet -que actuarà en un escenari florant al llac de Torrassa- el poeta Lluís Calvo -fent tàndem amb l'escriptora Itxaro Borda- o el ballarí Pol Jiménez, entre d'altres, acaben de configurar la programació d'aquest 2022. 

Més dansa d'alta qualitat amb ballarins multipremiats

Dansàneu
Francesco Tristano i -Iratxe Ansa

En l’àmbit de la dansa, crearan per al Dansàneu artistes reconeguts com és el cas de la ballarina i coreògrafa basca Iratxe Ansa (Premio Nacional de Danza 2020 en la categoria d'interpretació) que, juntament amb el també ballarí Igor Bacovich, actuaran amb l'inspirador pianista luxemburguès Francesco Tristano, un dels noms més reputats de l'escena clàssica i contemporània actual. Es tracta, sens dubte, d’una de les perles del Dansàneu d’enguany i tindrà lloc el dimecres dia 27 de juliol, a les 19.30 H a Santa Maria d’Àneu (la Guingueta d'Àneu). De fet, aquesta proposta obre un cicle de petit format que també convidarà el pianista de jazz Xavi Torres i la ballarina de flamenc Karen Lugo - el dijous 28 de juliol a les 19.30 H, a l'església dels sants Just i Pastor, a Son- i la percussionista Núria Andorrà i el ballarí anglès Julyen Hamilton, una referència en l'àmbit de la improvisació, que actuaran a la plaça Major d'Isavarre (Alt Àneu) el divendres 29 de juliol a les 19.30 H. 

Un altre Premio Nacional de Danza del Ministerio de Cultura espanyol és Jon Maya, director de la companyia Kukai Danza que compta amb tres Premis Max i que crearà per encàrrec del Dansàneu un solo de cloenda el diumenge 31 de juliol a les 19.30 H a Santa Maria d'Àneu. Maya, coneixedor com pocs del folklore basc, compartirà la seva mirada singular i contemporània dels elements clau de la dansa tradicional basca. 

Encara en l'àmbit de la dansa, el Dansàneu d'enguany mostrarà la darrera coreografia de la flamant Premi Nacional de Cultura 2022, Núria Guiu, que presentarà l'espectacle Cyberexorcisme a la plaça Major d’Isil, en col·laboració amb 5 tiktokers. La proposta, que s'ha pogut veure recentment al Mercat de les Flors de Barcelona, servirà de preludi a l'actuació d'una altra ballarina resident al Mercat aquesta temporada: Aina Alegre, que farà tàndem ni més ni menys que amb Marc Parrot el dissabte 30 de juliol, en aquest cas, al recinte firal d'Esterri d'Àneu. 

Jona Maya,  director de Kukai Danza

Residències artístiques i col·laboracions al territori

El Dansàneu d'aquest 2022 té un programa de residències artístiques amb un pla de treball continuat durant la setmana llarga de durada del festival. 

Els residents del Dansàneu 2022 són:  

Els integrants del projecte RE-, la proposta liderada pel músic Adrià Grandia amb la dansa d'Anna Romaní i amb Carlos Martorell a l'electrònica, que forma part de l'Obrador d'Arrel de la Fira Mediterrània i que presenten una provocació escènica que dubta i refà la tradició (dijous 28 de juliol a les 22.30 H a Borén, Alt Àneu). 

La companyia de la ballarina Laia Santanch, que comença el procés d'investigació i creació de la tercera part de la seua trilogia sobre l'arrel, Jarana. Àer i Tradere van ser-ne les propostes precedents, totes dues amb suport del Dansàneu. Santanch treballarà a Esterri d'Àneu fins al 2 d'agost de 2022. 

Aquest 2022 ha tingut lloc la primera col·laboració entre festivals de les Valls d'Àneu atès que, l'abril passat, el Dansàneu i l'Esbaiola't, aixoplugats per Fira Tàrrega, van promoure la residència artística de la companyia de ponent Sound de Secà. La companyia farà un taller durant el Dansàneu adreçat als becats i professionals del Pla d'impuls de la dansa tradicional que rebran una formació intensiva del 29 al 31 de juliol en el context del festival. 

Dansàneu omple d'art tots els racons de les Valls d'Àneu

Trobades (im)possibles

Dansàneu
Marc Parrot serà un dels protagonistes de les Trobades (im)possibles

En la línia encetada el 2020, en plena pandèmia, de sumar la dansa a espectacles principalment musicals, s'inscriu la mescla de cançons amb empremta pròpia del músic i productor Marc Parrot, que actuarà al Firal d'Esterri el dissabte 30 de juliol presentant l'onzè disc de la seua carrera, Els fets i l'atzar, i que sumarà la dansa de la ballarina Aina Alegre en una nova provatura del cicle Trobades (im)possibles. 

Encara en relació a la cerca d'espais nous que posin en valor la riquesa del patrimoni natural de les Valls d'Àneu, el Dansàneu s'alia amb l'empresa del territori Roc Roi per celebrar una doble sessió al Llac de la Torrassa de la Guingueta d'Àneu el divendres 29 de juliol, amb l'actuació del ballarí Pol Jiménez (Lo Faunal, Obrador d'Arrel de la Fira Mediterrània) i, ja dins l'aigua i dalt d'una plataforma, la cantant Gemma Humet, que presentarà el seu darrer àlbum Rere tot aquest fum

El president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella, ha explicat que el Dansàneu busca establir una relació directa amb el territori, un diàleg real i integral, des de la transversalitat. "A través del Dansàneu es requereix una aprehensió global, accions omnicomprensives perquè entenem que la cultura possibilita l’articulació dels fragments." En aquest sentit, aquest any es continuarà aprofundint en aspectes com el treball d'investigació i de divulgació de la memòria democràtica d'Àneu. 

Enguany, les accions en aquest àmbit es concretaran amb la publicació i presentació corresponent d'un llibre i la celebració d'un acte en record a les set persones deportades de les Valls d'Àneu (sis homes i una dona) als camps nazis que l'historiador Josep Calvet ha estudiat per encàrrec del propi Consell Cultural. Tot plegat tindrà lloc a Espot, davant el pont patrimonial del municipi, el dilluns 25 de juliol, i comptarà amb la recitació de l'actriu Carme Sansa i de l'actor pallarès Eduard Muntada, així com de l'actuació musical de Quico Pi de la Serra

DANSÀNEU

Dansàneu
Dansàneu, patrimoni, dansa, música i molt més

El Dansàneu, FESTIVAL DE CULTURES DEL PIRINEU, un projecte obert al públic de totes les edats que fa valer la riquesa patrimonial i natural de les Valls d’Àneu, la marida amb una proposta cultural diversa que es vertebra a partir de la dansa i de la música d’alta qualitat i mescla les propostes més contemporànies i l’incentiu a la nova creació amb la cultura d’arrel. 

L’actual Dansàneu s’endevina un projecte TRANSPIRINENC que, amb la dansa com a epicentre, incorpora els atractius de disciplines artístiques, culturals, socials i econòmiques ja presents al territori i que redimensionen el concepte de festival estiuenc. 

El Dansàneu és un projecte organitzat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, els Ajuntament d’Esterri d’Àneu, l’Alt Àneu i Espot, la Mancomunitat de Municipis de les Valls d’Àneu i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. 

Compta amb el patrocini del Ministerio de Cultura (Direcció General d’Indústries Culturals i Cooperació), la Diputació de Lleida (Institut d’Estudis Ilerdencs) i l’IDAPA, Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, entre d’altres agents del territori. 

PODCAST

Dansàneu 2022, que Dansàneu es celebri al Pallars és el millor que pot passar

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

LA BARONIA DE SANT OÏSME
Un racó imperdible
LA SABINA
O quan la conservació de la biodiversitat esdevé un art
LA XARXA DE MUSEUS DE LLEIDA I ARAN
Tenen les portes obertes
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu