La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran ha llançat un vídeo promocional destinat a recordar que tots els equipaments que la conformen ja estan oberts i ofereixen un gran nombre d’activitats durant l’estiu. El vídeo, d’una durada de minut i mig, incideix en la varietat de propostes que s'hi ofereix (visites teatralitzades, tallers, visites experiencials, etc.), a banda de les exposicions pròpiament dites.
S'hi recorda, a més, que tots els museus han adoptat les mesures necessàries per tal d'oferir “una visita tranquil•la, còmoda i amb totes les garanties sanitàries”. A través d’imatges dels dotze museus, podem veure totes les opcions que ofereixen durant aquest estiu: visites a catedrals, esglésies o castells, activitats de natura, tallers de descoberta etc.
Els equipaments han adaptat el funcionament i els espais a la normativa vigent per tal d'oferir la visita amb les màximes garanties sanitàries.
La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran ha portat a terme una tasca prèvia d'informació i assessorament als museus sobre els protocols que cal seguir durant aquest període especial. Cal dir que la Xarxa compta amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida per tal de desenvolupar accions destinades a promocionar els espais museístics.
Entre les mesures de prevenció i higiene adoptades pels museus, destaca l'obligatorietat de l'ús de la mascareta, el manteniment de la distància mínima de seguretat de dos metres entre persones, el marcatge de les distàncies de seguretat i creació de recorreguts dins de les sales, la instal•lació de mampares als taulells, la neteja de les mans en entrar museu, la reducció de l'aforament o la prohibició de tocar objectes i vitrines, entre altres. Així mateix, les visites seran individuals o en grups familiars o de convivència, restant suspeses les visites guiades i els tallers en espais tancats.
La Xarxa Territorial de Museus de les Terres de Lleida i Aran forma part de les xarxes territorials de museus de Catalunya, que es despleguen en el conjunt del territori per tal de garantir la preservació i la difusió del patrimoni moble de Catalunya. Es va constituir el 2016 per la Generalitat de Catalunya, l'Institut d'Estudis Ilerdencs (Diputació de Lleida) i els titulars dels 12 museus registrats que la conformen.
Està formada pels següents equipaments: Museu de la Noguera (Balaguer), Museu de Cervera (Cervera), Museu Tàrrega Urgell (Tàrrega), Museu d’Art Jaume Morera (Lleida), Museu de Lleida (Lleida), Museu de la Conca Dellà (Isona), Musèu dera Val d’Aran (Vielha), Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu), Museu Diocesà i Comarcal de Solsona (Solsona), Museu Diocesà d’Urgell (La Seu d’Urgell), Museu de Guissona (Guissona) i Museu Hidroelèctric de Capdella (Vall Fosca).
Té per objectiu treballar de forma mancomunada, tot cooperant i promovent polítiques museístiques coordinades entre els onze museus a través de la conservació, investigació, interpretació, exhibició i comunicació del seu patrimoni.
Es tracta de museus a través dels quals els visitants poden experimentar un primer contacte amb el territori, en un sentit tant panoràmic com temàtic. Els seus fons abasten des de l'època dels dinosaures fins a la més actual contemporaneïtat artística, amb més de 40.000 objectes que formen una col·lecció única a Catalunya.