Juneda ha celebrat la primera edició del Ponent Lab, un espai de reflexió i debat que vol aportar solucions als reptes d’avui vinculats al territori, amb la participació d’experts i agents locals, obert a la ciutadania i al públic familiar.
La finalitat és reflexionar, pensar des del territori i des de l’àmbit local connectant experts i ciutadania, donant veu a agents locals que han desenvolupat experiències reeixides i aportant solucions a famílies i a particulars.
La primera jornada del Ponent Lab s’ha centrat en la transició energètica, un dels reptes més rellevants que es planteja la societat d’avui per tal de contrarestar la crisi climàtica. Amb la participació de tècnics, entitats i administracions, s’ha aprofundit en la temàtica i s’han resolt aspectes en relació a la normativa i a la legislació existent.
La jornada s’ha celebrat al Centre de les Arts i la Memòria de Ponent a Juneda (CAMP), inaugurat recentment.
A l'Espai Aprèn s'ha parlat de "Quina és la situació a Catalunya i de quines eines es disposa des del món local" amb les intervencions de Marc Cadevall, de l'Associació de municipis i entitats per l'energia pública (AMEP); Toni Cantero, de la Taula de l'Energia de l'Associació Leader de Ponent Enginyer industrial i energètic per la UPC; Maria Crehuet, de la Xarxa per la Sobirania Energètica i Micropobles i Teresa Botargues, de la Diputació de Lleida. La moderació ha anat a càrrec de Miquel Andreu, de Som Garrigues.
A l'espai Reflexiona s'ha tractat les qüestions d'"On som i cap a on anem?" i "Quin és el model de transició energètica que volem?" amb Santi Martinez, de km0 Energ; Jaume Castellà, soci fundador de la Cooperativa EPI, Energia Per la Igualtat SCCL i membre d'ePlural i Moisès Subirana Iborra, de l'Agència Local de l'Energia d'Osona. Aquesta taula ha estat moderada per Pili Garcia, de L'Oest.
Per a experimentar, el programa ha inclòs diferents activitats. En primer lloc l’exposició Gara i l’energia que ens envolta 3.0, en format modular i interactiva, sobre energia i sostenibilitat energètica dirigida a públic no especialitzat i creada per l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).
Dirigit a les famílies, també s'ha dut a terme el taller Els Colors del Sol que ha esdevingut una activitat lúdica i cultural de carrer per visualitzar la força de l'energia solar, així com el joc familiar Hola Watty, cedit i dinamitzat per l'Institut Català d'Energia (ICAEN), que ha permès conèixer el procés de generació de l'electricitat i el seu consum. A més, el taller Optimització de la factura elèctrica i contractació d'energia verda, a càrrec d'Intiam Ruai, ha servit per entendre la factura elèctrica i optimitzar-la per reduir el cost econòmic, entre altres qüestions.
L'obra de teatre Solar, a càrrec de Mos Maiorum ha estat l'activitat encarregada de tancar el programa. Es tracta d'un espectacle-ritual immersiu oficiat per 3 intèrprets/músics sobre el negoci de la instal·lació de plaques fotovoltaiques en camps de cultiu de zones rurals deprimides amb la consegüent pèrdua d'identitat.
El Ponent Lab també ha tingut un espai per gaudir amb la música d'ambient a càrrec de The Vermood's.
La jornada ha estat organitzada pel Centre de les Arts i la Memòria de Ponent (CAMP) i l'Ajuntament de Juneda, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i la coordinació tècnica de Raiels SCCL.
CAMP Centre de les Arts i la Memòria de Ponent és el centre cultural i expositiu de l'Ajuntament de Juneda. Té la voluntat de ser un equipament dinàmic i participatiu, un generador d'identitat i de memòria, i un referent a Ponent.
Aquest espai proposa generar coneixements i experiències sobre el territori de Ponent i reforçar la seva identitat posant-hi al centre Juneda i els pobles de l'entorn de la plana de Lleida, perquè ens puguem reconèixer en allò que som i alhora ens puguem projectar arreu del país.
El CAMP també esdevé un centre cultural referent quant a la divulgació, la recerca i la reflexió a l'entorn del patrimoni, la història, la identitat i la vida quotidiana de Ponent, sent reconegut com un equipament cultural del món rural connectat amb l'entorn i amb la seva gent.
El CAMP està ubicat a la seu històrica de la Cooperativa del Camp de Juneda. En el seu origen s'utilitzava per molturar-hi oli, farina i vinya, però amb la refundació de la cooperativa el 1972 es va traslladar progressivament la maquinària a unes noves i més modernes instal·lacions. Als anys setanta s'hi va deixar de fabricar farina i vi i als vuitanta es va abandonar definitivament el molí d'oli. A la primera dècada del segle XXI l'Ajuntament de Juneda va comprar tot el recinte. L'edifici històric, datat al segle XIX, es va rehabilitar i, a més a més, es van construir dos edificis nous, amb sales per a exposicions i activitats lúdiques i culturals, perfilant el que avui és la Plaça CAMP.
El nou conjunt, anomenat Complex Cultural, va incorporar les col·leccions arqueològiques i etnològiques de l'antic Museu Etnològic i Arqueològic, inaugurat originàriament el 1975 en una casa cedida pel metge i promotor cultural Josep Cornudella. Eines de la pagesia, estris de la vida quotidiana i artesania que avui es custodien a la sala de reserva del CAMP i que poden ser consultades a petició dels interessats amb finalitats d'investigació i recerca. D'altra banda, al que avui és la sala CAMP Molí, s'hi conserven diversos elements de l'antic molí de la cooperativa: piques de decantació, pedres de molta de granit (troncocòniques i circulars), plataformes per girar els carros, cups, una premsa hidràulica i una bàscula).
L'any 2022, arran del nou pla estratègic de l'equipament, es va canviar el nom per l'actual, "CAMP. Centre les Arts i la Memòria de Ponent, i es van implementar línies d'acció per tal de fer-ne un centre cultural obert a la ciutadania, arrelat al territori i amb vocació de donar respostes als reptes d'avui.
Avui, el CAMP, conjuntament amb el Teatre Foment i la Biblioteca Municipal Joan Duch, formen una illa cultural al cor de Juneda i de Ponent.