25.07.24
LA XARXA D'INFORMACIÓ POSITIVA
FES-TE DE L'OEST
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
SUBSCRIU-T'HI!
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest

“SOM PERSONES. NO ENS ETIQUETIS”

#NoEnsEtiquetis

#NoEnsEtiquetis

Gemma Peris -
03.12.23 -

Les persones amb discapacitat i les federacions i entitats del sector de la discapacitat a les Terres de Lleida, han alçat la veu en motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra oficialment avui, diumenge dia 3. Sota el lema “Som persones. No ens etiquetis”, 150 persones de 7 entitats socials lleidatanes que treballen en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat, fan una crida pública al canvi en la mentalitat i en el llenguatge utilitzat per la societat envers les persones amb discapacitat i demanen un tracte inclusiu, també en el llenguatge, que elimini els estereotips i les fórmules despectives, desfasades o que discriminen.

nometiquetis
Moment de lectura del Manifest

Aquestes son algunes de les reivindicacions que fan les entitats participants a través d’un manifest:

FeSalut ha defensat “la igualtat i la no discriminació, perquè és un dret reconegut en la Declaració Universal dels Drets Humans i en la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat”.

Federació ALLEM ha reclamat que “se’ns tracti com a persones de ple dret que som, i no es refereixin a nosaltres com a discapacitades”, ja que aquesta actitud “facilitarà la nostra plena participació en la societat, a la vida civil, política, econòmica, social i cultural”.

Down Lleida ha demanat que “Valoreu-nos, teniu en compte també la nostra veu. Coneixeu-nos, confieu en les oportunitats reconeixent les capacitats” perquè “etiquetar-nos ens fa dubtar de les nostres decisions i també crea pors i inseguretats a les nostres famílies. Les etiquetes ens fan sentir malament”.

• Segons la Federació ECOM-ASPID, “cal que la societat faci un canvi de mirada, per fer possible que totes les persones estiguin en igualtat de condicions i tinguin les mateixes oportunitats” i “aconseguir que totes les limitacions puguin passar desapercebudes, que tothom tingui cabuda dins la normalitat”.

Salut Mental Catalunya exposa que “a les persones amb problemes de salut mental se’ns hi atribueix característiques com boja, imprevisible, mandrosa, incapaces per treballar i prendre decisions, poc intel•ligents, agressives, etc.”, i critica que aquestes són etiquetes “que no es corresponen amb la realitat, però que influeixen en les actituds i comportaments que la gent pugui tenir cap a nosaltres”.

• EPCCAT-AREMIF demana a la societat “has de conèixer a la persona i no et caldrà posar-li cap etiqueta. Les etiquetes poden estar molt allunyades de la realitat. Per això, no et fa falta cap etiqueta per a parlar de nosaltres. Perquè la discapacitat en si, no defineix a la persona. La defineix la manera en com tu la coneixes”.

• Finalment, l’ONCE demana que “la terminologia que s’utilitza per parlar de les persones amb discapacitat no sigui despectiva i tampoc desfasada” i que “promovem la diversitat. Tots som diferents. Som persones, part de la comunitat diversa. Som feliços, som com som, i el que volem és no ser discriminats/des. Volem ser respectats/des i acceptats/des tal com som. No ens etiquetis”.

 


La lectura del manifest l’ha presentat el Postureig de Lleida i Joan Sorribes. El manifest, també traduït a la llengua de signes pels alumnes del CFGS de Mediació comunicativa de l’INS Ronda, l’ha llegit una persona representant de cada federació i entitat organitzadora, en versió Lectura Fàcil. Aquest document ha estat elaborat per les persones del servei “Fem-ho Fàcil” de Fundació ASPROS.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

LA FELICITAT S'ENCOMANA
Entrevista a Carles Alsinet
LLARDECANS
Un micropoble en procés de repoblament
EL PODER D'UN ESCENARI
InCursió Social Juneda
FES-TE DE L'OEST
Aconsegueix la informació positiva i en exclusiva de L'Oest
Més informació
Disseny: Latipo.cat
_
crossmenu